Военните моряци работят успешно със СОСЗР във Варна и Бургас

15.12.2017 г. Военните моряци работят успешно със СОСЗР във Варна и Бургас

 Спирдон Спирдонов

Радвам се, че сред многобройните организации на запасното войнство СОСЗР има водеща роля. Това каза днес командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той гостува в централата на съюза и се запозна с новото ръководство на военно-патриотичната организация. В срещата участваха председателят генерал от резерва Златан Стойков, неговите заместници генерал-майор от запаса Васил Върбанов, полковниците от запаса Чавдар Петров и Христо Симеонов и главният секретар полковник от запаса Павел Станев.

СОСЗР има сериозен принос за високото доверие на армията в обществото, продължи адмиралът. Той разказа за успешната си работа със структурите на съюза във Варна и Бургас. Оказва се, че лично командирът на ВМС се включва с лекции и под други форми в проявите на СОСЗР по места. Нещо повече, каза той, радвам се, че заедно работим за веннно-родолюбивото възпитание на младежта. Като примери бяха посочени отбелязването на 1100 години от смърта на цар Самуил, викторината с ученици за Първата световна война и др.    

Няма учение, включително международното „Бриз“, на което офицерите и адмиралите от СОСЗР да не са поканени, подчерта командирът на ВМС. Това се отнася и при честването на празниците на всички формирования от флота. Потвърждавам готовността на военните моряци да бъдат винаги с вас, заяви контраадмирал Петев, обръщайки се към ръководството на СОСЗР.

Ген. Стойков очерта приоритети пред съюза в близко бъдеще. Те са свързани с усилията за обединение на запасното войнство и неговите организации. По този повод пред септември предстои провеждането на национален събор край Казанлък, както и общосъюзна среща на сержантския състав в Костенец. Командирът на ВМС изрази готовност за оказване на подкрепа както на тези, така и на други инициативи. Ние сме свързани както по призвание, така и по душа, посочи той.

Снимка Димитър Бебенов