Откриха паметна плоча на летеца герой полковник Петър Манолев

15.12.2017 г. Откриха паметна плоча на летеца герой полковник Петър Манолев

 Спирдон Спирдонов

Мемориална плоча на летеца-изтребител и победител от Втората световна война полковник Петър Манолев бе открита днес в София на ул. „Бачо Киро”, където е живял. Паметното събитие бе организирано от Българската авиационна асоциация с подкрепата на МО, Щаба на отбраната и Командването на ВВС. Участваха военнослужещи от Военновъздушните сили, ръководители и членове на военно-патриотични съюзи и родственици на героя легенда.

Плочата бе открита от съветника на президента по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, заместник-командира на авиобаза „Граф Игнатиево” полковник Димитър Петров и председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков. Бяха поднесени венци и цветя от името на президента, министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС, командира на авиобаза „Граф Игнатиево”, Българската авиационна асоциация, СОСЗР, Съюза на ветераните от войните, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Сдружението на сините каски „4 май” и др.

По време на Втората световна война полковник Манолев влиза доброволно със своите другари в защита на София при бомбардировките и сваля американска крепост Б-17, припомни полковник от резерва Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация. Той благодари на МО и Командването на ВВС за съдействието при изграждането на плочата, за да не бъдат забравени героите на България.

Полковник Петър Манолев е достоен защитник на въздушните простори на България, подчерта генерал-майор Стойков. Това признание, каза той, е напълно заслужено, но и донякъде закъсняло. Командирът на ВВС посочи, че човешките качества на полковник Манолев будят възхищение. Впечатлява и професионалното му изграждане и развитие. Като военен летец е усвоил 27 различни типа самолета.

Най-силно ме впечатли неговият патриотизъм и родолюбие, чистата, искрена и дълбока любов към Отечеството, каза полковник Петров, който лично се е познавал с полковник Манолев. Не съм чувал друг да говори, като него с такава синовна обич за майка България, допълни той.

***

Петър Манолев е роден на 18 септември 1915 г. в село Каракьой (Манастир), Драмско, Беломорска Тракия. След гимназията, през 1936 г., постъпва във Военното училище като юнкер. На следващата година е сред 22-мата, одобрени да учат за военни летци. През 1938-1939 г. завършва последователно два курса за летци изтребители в Полша. В родината подпоручикът е изпратен да довърши своята подготовка в Изтребителната школа на Шести въздушен полк, където през лятото на 1940 г. Петър Манолев след това е инструктор. Пилотите, обучени от Манолев, са 29.

Назначен е за командир на 682-о бойно изтребително ято от 3/6 орляк, базиран на летище Божурище. Заедно със своите другари до началото на септември 1944 г. той изпълнява 18 бойни задачи и участва в осем въздушни схватки с американската авиация. Паметен за него остава 17 август 1944 г., тогава сваля четиримоторна бомбардировач Boeing B-17F.

До 1949 г., когато каца на земята за последен път, полковникът летец Петър Манолев е усвоил 27 полски, български, германски, чехословашки и съветски самолета, сред които са Messerschmitt Me 109 и Як-9. С тях има 2505 полета и 1463,55 часа във въздуха.

През юли 1953 г., като началник-щаб на изтребителния полк в Доброславци е арестуван с неясни обвинения, а през септември освободен и след това уволнен от ВВС. Манолев става една от последните жертви на политическата чистка в армията след 9 септември 1944 г.