Съюзът на подводничарите с декларация за подкрепа на проекта за новите кораби

17.12.2017 г. Съюзът на подводничарите с декларация за подкрепа на проекта за новите кораби

 Otbrana.com

В цялата си 138-годишна история българският военен флот не е придобивал нови бойни кораби от подобен клас, с подобно въоръжение и последно поколение информационни системи, респективно с подобни способности. И никога не сме били толкова близо до реализацията на такъв мащабен проект!
С този проект и българският бизнес ще създаде прецедент - ще работи съвместно с европейски компании, реализирали над 38 милиарда евро оборот за 2016 година.
Проектът има стратегическо значение за националната и регионална сигурност, както и за развитието на партньорските ни отношения със съюзниците. Това се посочва в нарочна декларация на Съюза на подводничарите в България, която получихме в редакцията.

***

ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СЪЮЗА 
НА ПОДВОДНИЧАРИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), като изказва своята, и на подводното братство благодарност към Командването на ВМС за проведената на 27 ноември т.г. среща с ветерани, с цел запознаването ни с хода на проекта за модернизация на военния ни флот, с настоящата декларация призовава:
- Президента на Република България - г-н Румен Радев;
- Министър-председателя на Република България - г-н Бойко Борисов
- Членовете на комисията по отбрана в Народното събрание;
- Колегите си от другите видове Въоръжени сили;
- Ветераните от неправителствените  организации в сферата на отбраната и сигурността;
- Българската морска общественост,
както и цялото ни гражданско общество,
да подкрепим безрезервно усилията на Министерството на отбраната и Междуведомствената работна група за ускоряване на подписването на договора и реализиране на проекта за строеж на многофункционални бойни кораби за ВМС на Република България!

В цялата си 138-годишна история българският военен флот не е придобивал нови бойни кораби от подобен клас, с подобно въоръжение и последно поколение информационни системи, респективно с подобни способности. И никога не сме били толкова близо до реализацията на такъв мащабен проект!
С този проект и българският бизнес ще създаде прецедент - ще работи съвместно с европейски компании, реализирали над 38 милиарда евро оборот за 2016 година.
Проектът има стратегическо значение за националната и регионална сигурност, както и за развитието на партньорските ни отношения със съюзниците, защото:
- ще повиши на ново качествено ниво способностите на ВМС да гарантират морския суверенитет на Република България, определен като приоритетен за сигурността на страната и ЕС;
- ще подпомогне развитието на българската отбранителна технологична и индустриална база;
- ще гарантира висока степен на независимост при придобиването и бъдещата поддръжка на бойни кораби;
- ще реализира широко техническо сътрудничество и трансфер на високи технологии с водещи компании, производители на въоръжение и техника;
- в реализацията му и в експлоатацията на корабите ще участва високо квалифициран персонал, като ще бъдат разкрити и нови работни места;
- ще повиши мотивацията на младите хора за реализация във ВМС;
- ще дадат тласък  на самочувствието на действащите военни моряци;
- ще изправи системата за подготовка на кадри за ВМС пред нови предизвикателства,  което ще доведе до въвеждане на нови програми и методи на обучение;
- поддръжката и развитието на модернизацията ще открият пред предприятията от Сдружение „Българска отбранителна индустрия“, възможности за развитие на научната и технологична база.
Имиджът на страната ни безспорно ще претърпи възход. България  ще се устреми към равнопоставено партньорство при участието в морски операции в региона. А най-важното е, че модернизацията на Флота ще бъде оценена по достойнство от партньорите от НАТО, предвид повишените изисквания на Алианса към отделните страни-членки по отношение на отделяните средства за отбрана.
Ние, българските подводничари, дълбоко вярваме, че стартирането на модернизацията на Българската армия, респективно ВМС, един ден неизменно ще доведе и до възстановяване на подводния ни флот!
Днес и сега е моментът, българските управляващи да проявят достойнство и настойчивост и да демонстрират наистина държавническо мислене и действия!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

От УС на СПРБ

Декларацията е приета на редовно заседани на УС на СПРБ на 14 декември 2017 година.