Курсисти от Единния център за начална подготовка-Плевен, положиха военна клетва

18.12.2017 г. Курсисти от Единния център за начална подготовка-Плевен, положиха военна клетва

 На строевия плац във военно формирование 22160 – гр. Плевен, се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка – курсисти по чл. 59 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съобщават от КСВ.

В словото си началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев поздрави курсистите и подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин. С клетвата завърши едномесечния курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма с изучаване на основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева и физическа подготовка. Обучението приключи с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите курсисти бе издадено удостоверение за завършване на подготовката и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната.

Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка е интереса към военното дело. Общо 54 души положиха военна клетва, от които 15 са жени. Курсисите са с интересни професии – програмисти, учители по история,  специалисти по международна политика и сигурност,  готвачи.  След завършването му ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене. Поздравления бяха поднесени и от името на началника на ЦВО полковник Георги Петков.

На тържеството присъстваха полковник Спас Спасов – началник на отдел в Централно военно окръжие-София, подполковник Иван Иванов – началник на военно окръжие-Плевен, подполковник Пламен Горанов - командир на военно формирование 42800-Плевен, Стойчо Русев – представител на ТД ДАНС – Плевен, Спасимир Горанов – началник на отдел ”Отбранителна и мобилизационна подготовка” в Областната управа на  Плевен и инженер Васил Василев – началник на отдел „Отбранителна и мобилизационна подготовка” в община Плевен.