Азбука на военната 2018 година

02.01.2018 г. Азбука на военната 2018 година

 Прогнозирането на 2018 г. е колкото трудно, толкова и лесно. Получава се така, че това, което очаквахме да се случи през миналата година, ще трябва да стане през тази. Т.е. армията посрещна новата година със стари надежди. Този извод се отнася най-вече за буксуващия процес на модернизация. Иначе има доста кръгли годишнини. Ще спомена някои от тях, без претенции за изчерпателност: 140 години от Освобождението на България, 140 години от създването на Българската армия, 140 години българско военно образование, 110 гоодини българско военно разузнаване, 75 години от сформирането на първообраза на Силите за специални операции – Парашутната дружина, 70 години от началото на Висшето военно артилерийско училище,  70 години футболен клуб ЦСКА, 20 години от подписването на Споразумение за създаването на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа /ММСЮИЕ/, 15 години от атентата срещу българската военна база в Кербала, Ирак, 10 години от отмяната на наборната военна служба и др.

Спирдон Спирдонов

АРМИЯ. 140 години от създаването на Българската армия. След Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. (Числеността на Българската земска войска към посочения момент възлиза на около 25 500 души, от които около 23 000 българи и 2400 руси (300 офицери и 2100 унтерофицери), зачислени във войската поради липсата на достатъчно военнообучени български кадри.)

БОЙНИ БРОНИРАНИ МАШИНИ. На ход е проектът за модернизиране на Сухопътните войски. Очаква се до 2025 г. и машините да бъдат на ход. (Дано не се намери някой да използва закона, за да попречи на проекта! )

ВОЕНЕН МИНИСТЪР. На 29 март вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов навършва 53 години. На същата дата, но през  2004 г.  България е в НАТО. Също на тази дата, но преди 103 години е създаден Съюзът на военноинвалидит и военнопострадалите. (Интересно съвпадение на събития на една и съща дата?! )

ГРАНИЦА. Продължава участието на армията в охраната на държавната граница с оглед на предотвратяване на мигрантска вълна. (Дали няма да се породи дискусия за включване на Гранична полиция в състава на Въоръжените сили?)

ДОБРОВОЛЦИ.  Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов ще бъде завършен и предложен за приемане Закона за доброволната военна служба. На 1 януари се навършиха 10 години от отмяната на наборната военна служба у нас. (Днес имаме професионална армия, но с една пета по-малко личен състав от нейния щат?)

ЕВРОПЕЙСКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО. Изпълнение на задачи от Въоръжените сили по план за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, 1 януари - 30 юни 2018 г. Реализиране на приоритеите в областта на отбраната. (Ще се намерят ли решения на идентифицираните проблеми по практическото използване на Бойните групи на ЕС?)

ЖЕНИ. Няма признаци и тази година Българската армия да има жена генерал. (Дали вече не възниква въпросът за равнопоствност между двата пола при вземане на управленски решения във Въоръжените сили? )

ЗАПЛАТИ. От 1 януари с 10-11 на сто се увеличават възнагражденията на военнослужещите. Минималната работна заплата в страната става 510 лв. (В това отношение армията продължава да изостава от пазара на труда. )

ИЗТРЕБИТЕЛИ. Очаква се проектът за придобиване на нов тип основен боен самолет за българските ВВС да тръгне повторно по познатия си път през правителството и парламента, за да започне практическата му реализация. Най-рано след февруари ще започне отново процедурата по подписването на договора с РСК „МиГ“ за ремонт на МиГ-29. (Интерсно колко самолета ще летят дотогава и колко пилоти ще губят от летателната си подготовка?)

ЙОРДАНОВДЕН. На 6 януари – Богоявление, ще се извърши водосвет на бойните знамена. (Традиционен ритуал, който трябва да ни зарежда с преклонение към заслугите на Българската армия за съществуването на България.)

КОМИСИЯ ПО ОТБРАНА. Предстои да видим кой ще е първият във военната ни история новопроизведен генерал или адмирал, който след президентския указ за повишаване и назначаване, ще се яви пред членовете на Комисията по отбрана, за да се представи. (Тази промяна на Закона за отбраната и Въоръжените сили беше приета през миналата година, първото й фактическо действие ще бъде през тази.)

ЛЕКАРИ. Предстои да бъде назначен нов началник на ВМА, който да получи и първо висше военно звание. По-вълнуващият въпрос, обаче, е дефицитът на военни лекари във войсковите формирования. (Очакваме първия анализ от първата година на обучение на 19 курсанти за военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки.)

МИСИИ. Продължава участието на български военни контингенти в мисии на НАТО и ЕС зад граница. В началото на годината ще изпратим 35-ият контингент в Афганистан, който е с по-голяма численост. (Навършват се 15 години от атентата срещу българската военна база в Кербала, Ирак.)

НАЧАЛНИК НА ОТБРАНАТА. На 26 ноември генерал-лейтенант Андрей Боцев навършва 59 г. Очаква се предложение от правителството и указ на президента за повишаването му в по-горно звание, за да си завърши мандата. (През последните четири години двама началници на отбраната не успяха да завършат мандата си.)

ОБЕДИНЕНИЕ. Неправителствените организации на запасното войнство са тръгнали към обединение. През септември СОСЗР планира национален събор по този повод. (Все още е рисковано да се даде позитиван прогноза.)

ПРЕГЛЕД. Очаква се до края на февруари да завърши прегледът на изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2020 г. и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. (Очакват се промени, включително в Закона за отбраната и Въоръжените сили.)

РАЗХОДИ.  Тази година Министерството на отбраната ще се разполага в рамките на  1, 193 319 млрд. лв., като текущите разходи  са  1, 137 955 млр. лв. (Според МО разходите за отбрана през следващата година ще бъдат 1, 53 процента от БВП, т.е. с 0, 017 на сто повече в сравнение с тази, а според Министерството на финансите -  процентът е 1, 55. За уточнение трябва да се знае, че при разчетите на този относителен дял се включват разходите за отбрана не само в бюджета на МО, но и в централния бюджет, които са основно за двата модернизационни проекта за ВВС и ВМС.)

СПАРТАН. От 1 януари и трите ни военно-транспортни самолета ще бъдат на земята. Продължават усилията за сключване на договор за тяхната поддръжка. (Има сериозни съмнения, че италианската фирма ще отстъпи, за да пратим по-малко.)

ТРЕНИРОВКИ И УЧЕНИЯ. Независимо от продължаващите финансови ограничения и проблемите с ресурсното осигуряване за подготовката на армията от важно знамение остават многонационалните тренировки и учения. (Те се приемат като основен приоритет от Щаба на отбраната и командванията на Видовете въоръжени сили)

УНИВЕРСИТЕТ. Преди 140 години в Пловдив се създава Софийското военно училище, чийто наследник днес е Националния военен университет „Васил Левски“. Отбелязваме 140 години българско военно образование. Шумен ще чества 70 години от създаването на Висшето артилерийско училище, което днес е трансформирано във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ. (Предстои  да видим как ще се развие процесът за възстановяване на Висшето военновъздушно училище.)

ФЛОТ.  Проектът за строителство на двата модулни патрулни кораби чака нови преговори, след като в края на миналата година единствената фирма се оттегли. Министърът на отбраната даде надежди да започне ремонтът и частичната модернизация на трите фрегати, които купихме от Белгия. (Необходими са спешни мерки, за да не загубят, не по тяхна вина,  Военноморските ни сили високия си международен авторитет.)

ХЕМУС. Тринадесета специализирана международна изложба за отбранителна техника „ХЕМУС 2018” ще се проведе в периода 30.05.2018 г. – 02.06.2018 г. (С решение на Министерския съвет на Република България от 1995 г. е създадена Специализирана международна изложба за отбранителна техника „ХЕМУС”, която се провежда веднъж на две години, в последната седмица на месец май, на територията на Международен Панаир Пловдив.)

ЦСКА. Прославеният армейски футболен клуб навършва 70 години на 5 май. (Клубът е основан под името Септември при ЦДВ след обединение на Септември и Централен дом на войската (ЦДВ) на 5 май 1948 г. Фактическият първообраз на ЦСКА обаче е армейският Чавдар създаден на 9 ноември 1944 г. след обединение на АС’23, Шипка, Победа (Орландовци) и още няколко малки квартални клуба. До 1989 г. клубът е със армейски статут.)

ЧЕСТВАНЕ. 140 години от Освобождението на България. (Тържествата са под патронажа на президенат и върхвен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румев Радев.)

ШЕСТИ МАЙ. Ден на храбростта и празник на Българската армия. (Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. След известон прекъсване през 1993 г., с постановление на Министерския съвет, 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия.)

ЩАТ. Некомплектът от личен състав продължава да бъде сериозен. През годината се планира прием на 1300 войници. (Първите конкурси вече са обявени на сайта на МО.)

Ъ. Двадесет и седмата буква от българската азбука. В старобългарската кирилица се нарича „йеръ”. Старобългарската гласна ъ (голям ер) е била заден вокал, с предполагаем звук на свръхкратка гласна [и] (според някои автори [о]). Тя се употребява в българската писмена традиция векове след като е спряла да съществува като звук. Писането на краесловните ерове е премахнато едва с правописната реформа от 1945 година. 

Ь. Двадесет и осмата буква от българската азбука, без звуково съответствие. Знакът се употребява само в средата на думата за означаване на мека съгласна през гласна „о”. Например – сапьор. 

ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА.  20 години от подписването на Споразумение за създаването на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ). (Основатели са Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния и Турция.)

ЯНУАРИ. Откриване на учебната година в армията. (Спорна да е!)

На снимката: От 1 януари т.г. военно-транспортните самолети стоят стабилно на земята, което не е тяхното... предназначение.