Видин възстановява паметник-чешма "Чеган"

03.01.2018 г. Видин възстановява паметник-чешма

 Otbrana.com

Общинските съветници във Видин дадоха разрешение за възстановяване на Паметник-чешма "Чеган", изградена в Крайдунавския парк през 1938 година в памет на загиналите през Първата световна война в битката при Чеган български воини, включително и от Шести пехотен бдински полк. В периода 1989-1990 година "Чеган" чешма е разрушена. Идеята за възстановяване на чешмата е на създателят на Фейсбук страницата "Старият Видин" Рачо Миланов и беше подета и от Патриотичен клуб "Бдинци".
Предложението, разгледано на 28 декември от Общинския съвет, беше във връзка с постъпило писмо от народния представител Росен Живков, който заявява, че са намерени спонсори за осъществяване на родолюбивото начинание и в тази връзка е необходимо Община Видин да определи място, където да бъде разположена възстановената "Чеган" чешма.

Главният архитект на Видин вече е издал виза с указано място за възстановяване на чешмата. Тъй като нейното оригинално място е в частен имот, визата е за имот публична-общинска собственост, разположен в непосредствена близост. След като вече е налице и разрешение на Общинския съвет, следващата стъпка е издадената виза да бъде съгласувана с Министерство на културата и с Министерство на отбраната по реда на Закона за военните паметници.