Отбелязахме 140 години от Освобождението на София

04.01.2018 г. Отбелязахме 140 години от Освобождението на София

 Спирдон Спирдонов

Честването бе организирано от Столична община, Софийска Света Митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски” и  Фондация „Героите на България”. В него активно се включиха Националната гвардейска част,  Национално дружество „Традиция”, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Българската авиационна асоциация и други военно-патриотични организации. Венци и цветя пред паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец бяха поднесени от името на президента, министъра на отбраната, столичния кмет, от посолството на Руската федерация, Софийската митрополия, народни представители и неправителствени организации.

В храм „Света Неделя” Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Благодарствен молебен. От храма тръгна Литийно шествие до паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец. Всички храмове, покрай които преминава литията, огласиха столицата с празничния звън на камбаните си. Пред трите паметника бе отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на Отечеството ни в Руско-турската освободителна война.

Патриарх Неофит подчерта, че всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот. Преди 140 години нашият град е бил освободен от смели хора, от хора, които заедно с нашите съграждани са воювали за свободата, каза пред журналисти столичинят кмет Йорданка Фандъкова. Нейният заместник доц. д-р Тодор Чобанов припомни, че след пет века чужда власт, след много страдания, много тежки моменти в нейната история точно преди Рождество на 23 декември по стар стил, на 4 януари нов стил, преди 140 години, София е освободен. Събитията отпреди 140 години не са били не подарък, а резултат от дълга и кръвопролитна борба за свобода, за правото на България сама да определя своята съдба, посочи в словото си посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Тази борба, каза още той,  не би била възможна както без българските будители и опълченци, така и без самоотвержените руски воини, поставили на карта най-скъпото живота си, заради бъдещето на братския български народ. Според него историята не бива да се забравя, а да се припомня такава каквато е била.  Столичани бяха поздравени и от Ваня Добрева, заместник-председател на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”.  На този ден, каза тя, всички ние свеждаме глави в знак на дълбока признателност пред безкористния подвиг и саможертва на хилядите руски воини и стотици български опълченци.

По случай 140 години от Освобождението на София Национално Движение Русофили и Община Казанлък, със съдействието на Столична община, организираха изложба от репродукции на картини на руски художници, отразяващи значими събития от Руско-турската Освободителна война. Колекцията представя платна на Василий Верешчагин, Николай Дмитриев-Оренбургски, Павел Ковалевски, Виктор Мазуровски и по-малко известни картини на художниците Алексей Кившенко, Василий Поленов, Константин Маковски, Лев Лагорио. Церемонията по откриването бе в Столична община непосредствено след литературно-музикалнат апрограма пред паметника на Българския опълченец.

Снимка Димитър Бебенов