Патриарх Неофит: Вдъхновяваме се от примера на всички знайни и незнайни български воини

06.01.2018 г. Патриарх Неофит: Вдъхновяваме се от примера на всички знайни и незнайни български воини

 Президентът Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев участваха в Богоявленския водосвет.

Спирдон Спирдонов

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия бе отслужен днес пред паметника на Незнайния воин в София. В словото си Негово Светейшество Българският патриарх Неофит каза: „В деня, определен от светата Православна Църква за богослужебната прослава на Христовото Кръщение от Господния Предтеча и Кръстител Йоан и на откриващата се в това дивно събитие тайна на Божията троичност, традицията повелява извършването и на Великия Богоявленски водосвет заедно с освещаване бойните знамена на славната ни и победоносна армия.

В този пресвеъл ден, когато Всички ние духовенство и миряни, държавници и войнство сме събрани заедно за обща молитва към Всеподателя, отново чувстваме силата на нашето единство и единомислие. Измолвайки Божията благодатна помощ и закрила над нашето войнство и целия ни народ, прекланяме глави и се молим за вечното спасение в Господа на всички знайни и незнайни герои на родната ни армия, полагали, полагащи и днес живота си за свободата и независимостта на нашия народ, за неговата цялост и за запазването на българската Държавност. Прекланяме се пред подвизите им и като се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример на героизъм и жертвена любов полагаме своите усилия стореното от тях да не остава напразно, но делото им да пребъде във вековете, та нашата обща родина майка България да продьлжава и през третото хилядолетие уверено по пътя на своя държавен, културен и обществен възход, духовно подпомагана и от светата ни Православна църква, която винаги е била вярна духовна опора и кърмилница на дарувания й от Бога народ. Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!”

Представителният строй на Националната гвардейска част прие президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. В ритуала участваха още заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която получи президентски букет за своя имен ден, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и неговите заместници ген. Атанас Запрянов и Анатолий Величков, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, неговите заместници генерал-лейтенант Пламен Атанасов и вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, съветникът на президента по военната сигурност генерал-майор Данчо Дяков, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов  и други висши военни, народни представители и чужди дипломати. Запасното войнство беше представено от председателите на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, от заместник-председателя на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Петър Пандурски и ръководители и членове на други военно-патиротични съюзи.   
Отслужен бе водосвет на знамената-светини на 6-и пехотен Търновски полк, 30-и пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, 15-и пехотен Ломски полк, на 24-и пехотен Черноморски полк и щандарт на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42 600 - Мусачево.

Ритуалът завърши с полагане на венци пред Паметника на незнайния воин и тържествен марш на гвардейците.
Богоявленският водосвет бе отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Снимка Димитър Бебенов


* * *
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.
След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.