Полк. Димитър Стоянов: Българският офицер не е корумпиран

06.01.2018 г. Полк. Димитър Стоянов: Българският офицер не е корумпиран

 Публикуваме мнението на полковник от запаса Димитър Стоянов по повод статията в ИА „Фокус” на бившия министър на отбраната Бойко Ноев "Несъответствието между размера на армията и финансирането й е катострофално", която бе отпечатана  и в „Отбрана” под заглавието „Позиция: Време е да си признаем- днешната българска армия е “куха армия”

Otbrana.com

„Съжалявам, не мога да остана безучастен, когато българският офицер е определен като корумпиран ..... и сътворих един e-mail до г-н Б. Ноев. Днес получих и отговор от него, в който твърди, че всеки има право на мнение! Да за мнение, не за манипулации! 
Здравейте г-н Ноев! Казвам се Димитър Стоянов, полковник от запаса, и бях ръководител на проекта за придобиване на нов тип боен самолет в периода 06.2016-01.2017 г. Г-н Ноев, до днес Вие бяхте уважаван от мен политик и експерт по национална сигурност. За съжаление статията Ви днес във "Фокус" - "Несъответствието между размера на армията и финансирането й е катострофално", съдържа внушения, които меко казано са неистини.

Вие казвате: "Ето, и заради подобни неща, вкл. и нагласеният “конкурс” за “Грипените”, държавата не може да измие печата “корумпирана”. Г-н Ноев, аз не съм корумпиран и никога няма да бъда. Просто е - така съм възпитан. Г-н Ноев, никой от екипа, който ръководих не е корумпиран, това са изключително съвестни колеги, офицери и цивилни служители от МО. Никой от нас не е дал повод за слагане на печата "корумпирана държава". На какво се базира това Ваше умозаключение? Къде видяхте корупция в нашите действия? Кой документ прочетохте и как стигнахте до този извод? Как разбрахте, че конкурсът е нагласен? Една поправка г-н Ноев - конкурс за Грипените нямаше, а имаше конкурс за придобиване на нов тип боен самолет, но явно не сте го разбрал. Вероятно вие не можете да повярвате, че все още има честни и почтени хора в тази държава... Има г-н Ноев и те са БА, в министерството, което ръководихте, но явно нищо не сте разбрали от това ръководство. Вие, г-н Ноев, вие политиците създадохте "чудесния" имидж на държавата ни за корумпирана с Вашите действия и бездействия, а не българския офицер.

"Провалът на “онзи” проект за изтребителите...." .. Г-н Ноев, защо беше провален онзи проект за изтребителите? Няма как да направите обективен анализ за причините за провала, защото Вие сте една от причините за провала. Проектът беше провален заради полититците, заради такива като Вас. Г-н Ноев, ще отговорите ли честно - ако беше класирана офертата за Ф-16 на първо място, щеше ли "Онзи" проект да е провален? Да Ви отговоря - нямаше да е. Не случайно Вие и други като Вас плъзнаха по телевизиите да говорят и да коментират проекта и как трябва да се достави един конкретен тип самолети за Българските ВВС. Атакувахте непочтено и Президента на Републиката, както го правите и в статията си днес. Защо не се реализира проекта за новия самолет - ами спомняте ли си парламентарната комисия, която бе създадена по инициатива на една политическа сила? Тази комисия натвори небивалици и изпълни една политическа поръчка. Това което „констатира" тази комисия е, че е въведен задължителен критерий "схема за плащане", това е, друго няма. Нека Ви уведомя, че има писмо от Министерството на финансите, в което е записано, че схемата за плащане е задължително условие. Това е днешната политика - лъжи, корупция и манипулация. 
Казвате в статията "Под “военната експертиза” очевидно се търси и имунитет срещу неудобни въпроси, както и печат за “достоверност” на съответните решения, взети неясно как, под булото на тайната военна магия." Г-н Ноев, готов ли сте да излезем в телевизионен дебат, в който Вие ще задавате въпроси за "неясно взетите решения", а аз да Ви дам конкретни отговори, за да стане ясно на нашата общественост, че нищо не е крито "под булото на тайната военна магия"? Съмнявам се, че ще имате тази смелост, защото неистините, които тиражирате, ще лъснат в пълния си блясък. Ще имате ли смелостта да отговорите и на моите въпроси пред цялата общественост? Съмнявам се, то за всичко са необходими доблест и чест, все качества неприсъщи на говорещите лъжи. 
Прекалено голямо внимание Ви отделих г-н Ноев, но искам да знаете, че българският офицер не е корумпиран. екипът, който работи по проекта за нов самолет не е корумпиран. аз не съм корумпиран. А Вие, г-н Ноев, Вие говорите неистини безцеремонно! 
С неуважение! 
полк. (о.з.) Димитър Стоянов”

(Както обещахме „Отбрана” е готова да публикува и други мнения по повдигнатите въпроси. )