Водосвет на бойните знамена в Кърджали и Пловдив

06.01.2018 г. Водосвет на бойните знамена в Кърджали и Пловдив

 Otbrana.com

На 6 януари отбелязваме един от най-древните християнски празници-Богоявление. Водосвета започна от гр. Кърджали от 9.00 часа пред църквата „Свети  Йоан Предтеча”, където се проведе литургия от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който освети и бойното знаме на 68 бригада Специални сили, съобщават от формированието.  Почетният строй беше приет от председателя на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева.

На церемонията присъстваха още областният управител на гр. Кърджали господин Никола Чанев, областният управител на област Пловдив господин Здравко Димитров, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев, кметът на гр. Кърджали господин Хасан Азис, представители на военно-патриотичните съюзи в града, представители на обществени организации, граждани и гости на града.

След приключване на мероприятието в гр. Кърджали честванията продължиха в гр. Пловдив пред катедралния храм „Успение Богородично”, където се проведе тържествена церемония водосвет на бойните знамена на военните формирования от гарнизон Пловдив. Водосвета беше отслужен от най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, които след прочитане на молитвата „За успех на народа”, поръси със светена вода за здраве и успехи, представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена. Празничния водосвет, с осветената вода се благославя целия български православен народ, част от който са и присъстващите войскови части.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева, областният управител на област Пловдив господин Здравко Димитров, зам. кметът на града господин Георги Маринов, председателят на общински съвет Пловдив госпожа Савина Петкова, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев, командири на формирования, представители на военно-патриотичните съюзи в града, кметове на райони, представители на обществени организации, граждани. След водосвета мероприятието продължи с литийно шествие до Панаирния мост, където множество граждани присъстваха и участваха при хвърлянето на кръста за здраве по случай църковния празник Богоявление.

        

Пловдивския гарнизон чества 170 - годишнина на Христо Ботев

          

По случай 170 години от рождението на българския национален герой, революционер, поет и публицист Христо Ботев от 14.00 часа пред бюст-паметника в „Цар Симеоновата градина” се проведе церемония по поднасянето на венци и цветя.  Строят беше приет от началникът на гарнизон Пловдив и командир на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев.

Слово по случай 170 годишнина от рождението на Христо Ботев беше прочетено от  директорът на театъра в гр. Пловдив господин Кръстю Кръстев.

На  мероприятието присъстваха председателя на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева, областният управител на област Пловдив господин Здравко Димитров, зам. кметът на града господин Георги Маринов, председателят на общински съвет Пловдив госпожа Савина Петкова, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев, представители на военно-патриотичните съюзи в града, кметове на райони, представители на обществени организации, граждани.          

Венци и цветя на паметника бяха поднесени от името на председателя на Народното събрание, кмета на града, на областния управител, от председателя на Общинския съвет, от името на началника на гарнизон Пловдив, от военно-патриотични съюзи, обществени организации, партии,  ПФК „Ботев”, граждани.