Зенитно-ракетната база отчете пренаситена с учения година

11.01.2018 г. Зенитно-ракетната база отчете пренаситена с учения година

 Най-значимо бе “Шабла-2017”. На него за първи път бяха изпълнени съвместни пускове в широк многонационален формат – отново със силите за ПВО на Р.Сърбия и дебютно с дивизиони от въоръжените сили на Р. Украйна и на САЩ.

Otbrana.com

Днес в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, се проведе Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Първа зенитно-ракетна база през изминалата 2017 г., съобщават от формированието.

Една от най-наситените на учения и тренировки за зенитно-ракетните формирования – така определи изтеклата година командирът на Базата полковник Емил Димитров. Той подчерта, че войските са се представили отлично във всички национални и международни тренировки и учения на ВВС. Най-значимо сред тях бе тактическото учение с бойни стрелби с международно участие

“Шабла-2017”,

което се проведе на влизащия в състава на Базата Зенитен полигон на ВВС.  Там за първи път реализираха съвместни пускове в широк многонационален формат – отново със силите за ПВО на Р.Сърбия и дебютно с дивизиони от въоръжените сили на Р. Украйна и на САЩ.

Множеството успешно изпълнени задачи по

третата мисия

на Въоръжените сили - „Принос към националната сигурност в мирно време” - бяха друг основен акцент в доклада на командира на Базата. Той припомни, че през януари и октомври м.г., военнослужещи от зенитно-ракетни войски оказаха помощ на населението в парализираната от снега област Добрич и след наводненията в бургаския регион.

Въпреки некомплекта

от офицери, сержанти и войници и ресурсните лимити единствените задачи, които съставът на Първа зенитно-ракетна база не е изпълнил през годината, са само непоставените. Всичко постигнато нямаше да е факт без сплотеността помежду ни, екипната работа, твърдостта и борбения дух” – заяви полк. Димитров.

Генерал–майор Стойков даде изключително

положителна оценка

на дейността на формированията на Базата през изминалата година и начерта основните приоритети, които предстоят през 2018 год. „Вярвам във вашите възможности и съм уверен, че и през настоящата година ще изпълните на още по-високо ниво, качествено и безаварийно новите задачи.
В заключение той изказа благодарност към личния състав за положените усилия, професионализъм и отговорност при изпълнението на поставените задачи от Командването на Военновъздушните сили. Пожела на всички здраве, успехи  и поразяване на всички цели.

Основни приоритети за войските през 2018 г. ще бъдат изпълнението на мисии и задачи по осигуряване на въздушния суверенитет на страната и съхраняването и развитието на бойните способности. Сред поставените цели е и успешното представяне на личния състав в заповяданите учения, чиито броя ще е близък до миналогодишния.