Служба „Военна информация“ отбеляза 110 години от създаването на българското военно разузнаване

12.01.2018 г. Служба „Военна информация“ отбеляза 110 години от създаването на българското военно разузнаване

 Otbrana.com

Днес служба „Военна информация“ тържествено отбеляза 110-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване.  Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов положиха венци пред паметниците на на загиналие при изпълнение на служебния си дълг разузнавачи.

По повод 110-годишнина от създаването на военното разузнаване и за постигнати отлични резултати военнослужещи и цивилни сужители бяха наградени от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.

„110 годни е много сериозна възраст на нашето военно разузнаване,  през всичките тези години то достойно е отговаряло на изискването да служи вярно, честно и предано на нашето Отечество. Ако Българската армия няма загубена битка, то заслугата за това е и на военното разузнаване“, каза заместник-министър Запрянов. Той подчерта въжността на професионалната и отдадена работа на военното разузнаване за вземане на правилни решения от държавното и военното ръководство в съвременния динамичен и  изпълнен с предизвикателства свят. „Вашите оценки по актуални теми напълно съвпадат с тези на нашите партньори от НАТО и ЕС“, допълни той и пожела на присъстващите да бъдат все така точни и прецизни в работата си.

Вашата служба е една от най-ценните във въоръжените сили на България“, заяви генерал-лейтенант Боцев.  „Вашите предци са показали на какво са способни, Вие също вървите успешно по техните стъпки“, допълни той. Началникът на отбраната изрази признателност към труда на ветераните, а на настоящите военни разузнавачи пожела да продължат да творят историята.

В словото си директорът на служба „Военна информация“ бригаден генераал Светослав Даскалов поздрави личния състав по случай професионалния празник на военния разузнавач и успешно изпълнените през изминалата година задачи.  През всичките тези 110 години военното разузнавене е било посветено на защитата на националния интерес и достойно е изпълнявало своето призвание. Изминалите 110 години са го доказали по убедителен и безспорен начин за това да имаме повод за професионално самочувствие. Мисля, че очакванията и на всички, които вземат стратегически  за България решения, са за едно модерно военно разузнаване.“ Той посочи, че основният приоритет на Службата ще продължи да бъде борбата с международния тероризъм в разнообразните му проявления, както и изпълнението на задачи в интерес на сигурността на български военнослужещи  и обекти зад граница. Бригадан генерал Даскалов отбеляза, че приносът на Службата за работата на военните разузнавателни структури  на НАТО и ЕС се оценява високо.  Той благодари на състава на Службата  за напрегнатия и всеотдаен труд и на ръководството на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, СКС и видовете въоръжени сили за оказаната подкрепа при изпълнението на важни за военното разузнаване задачи.  „На всички колеги, които сега пшат историята на военното разузнавне, на тези, които изпълняват задачи зад граница, на ветераните и военните разузнавачи от резерва, искам да изкажа благодарност и признателност“.

(Информацията е на Служба „Военна информация“)