Сливен и Ямбол отбелязаха 140 години от Освобождението си

17.01.2018 г. Сливен и Ямбол отбелязаха 140 години от Освобождението си

 В празника участваха военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти и от 42-ри механизиран батальон 

Otbrana.com

Днес по традиция  в два съседни града Сливен и Ямбол всяка година се събират признателни граждани, които отдават дълбокото си уважение и почит към паметта на героите, загинали по бойните полета на Руско-турската освободителна война.

По повод 140 години от освобождението на град Сливен военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти участваха в ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметния за града площад „17-ти януари”, съобщават от КСВ. Гости на ритуала бяха областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев,  председателят на общинския съвет Димитър Митев, директорът на ТД на ДАНС  Николай Чиликов,  директорът на ОДМВР старши комисар Димитър Величков, директорът на РС – Военна полиция Сливен  полковник Деян Цветков. На площада присъстваха и много граждани, ученици и гости на града.

В Ямбол  военнослужещи от 42-ри механизиран батальон  от състава на Втора механизирана бригада взеха участие в тържественото честване на 140 години от Освобождението на града с ритуал по поднасяне на венци и цветя.

Пред паметната плоча,  на мястото, където на бележитата дата през 1878 г. са били посрещнати руските воини-освободители от 23-ти Донско-казашки полк, се състоя тържествен ритуал и поднасяне на венци и цветя. Тържествени слова произнесоха кметът на Ямбол Георги Славов и генералният  консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук. Отслужен беше и благодарствен молебен за загиналите за освобождението на България. Символично беше представено и влизането на победоносния за града руски полк, командван от полковник Николай Яковлевич Бакланов,  като представителите на Клуб „Традиция“ и Музея на бойната слава в Ямбол пресъздадоха атмосферата на събитието преди 140 години по посрещането на руските освободители.

Честването продължи с шествие до Паметника на загиналите за национално освобождение, където представители на местната власт, на военнопатриотични организации, граждани и гости  сведоха глави пред саможертвата на героите, в памет на делото им за България.

 

По повод честването на  140-ата годишнина от Освобождението на Ямбол, организаторите отпечатаха и разпространиха специална брошура, илюстрираща ключови моменти от събитията през зимата на 1877-1878г. Като акценти, в нея са представени участието на ямболски опълченци в Руско-турската освободителна война, „Петте дни на ужаса“, които градът преживява след падането на Плевен, както и посрещането на руските войски на 17 януари 1878г. в Ямбол. В брошурата са поместени спомени на участници в драматичните събития, сред които този, на руския генерал Сергей Гершелман, който описва Ямбол така: „Днешното положение на някога цветущия Ямбол заслужава напълно съчувствие. Едва ли ще се намери на театъра на войната град, толкова пострадал от грабежите и пожарите като този. Жителите ходят като сенки около развалините на своите домове…“. Сред темите в информационния материал е и проектирането и ушиването на легендарното „Браилско знаме“ – първообраз на националния ни трибагреник. Знамето е сътворено по идея и с личните средства на ямболския преселник в Браила Иван Параскевов и ушито от дъщеря му Стилияна.

.