И ВМС ще получат вертолети

22.06.2011 г. И ВМС ще получат вертолети

Спирдон Спирдонов (otbrana1957@abv.bg)

През септември, октомври и ноември, т.е. всеки есенен месец, по един вертолет „Пантер” ще излита от Франция, за да кацне не къде да е, а във Военноморската авиобаза „Чайка” край Варна. Това става ясно от съобщението на Пресцентъра на МО, че министърът на отбраната Аню Ангелов и Оливие Мишелон - вицепрезидент на „Юрокоптер” са подписали в Бурже споразумение, с което България се отказва от доставката на три хеликоптера „Пантер” за българските ВМС. Въпросът беше обсъден и с френския министър на отбраната Жерар Лонге, се уточнява в информацията. На Международното авиационно изложение в Бурже е бил представен на министър Ангелов един от вертолетите "Пантер", предназначен за българските ВМС.

Споразумението и компромисът

„Чайка” трябваше да има не 3, а 6 „Пантера”-а. Така предвиждаше един от модернизационните проекти. Българскат астрана и представителите на „Юрокоптер” обаче са стигнали до споразумението броят да бъде намален наполъовина. Постигнато е било съгласие дължимите пари за трите машини, които ще получи българската страна, да бъдат прихванати от авансово преведените от финансиращата банка „Сосиете Женерал” средства за отказаните три хеликоптера. В рамките на тези средства ще бъдат осигурени още резервни части и оборудване. И още -
неустойките за забавените плащания по договора ще бъдат прихванати от преведените до момента авансово средства. По отношение на висящите спорни въпроси двете страни са изразили воля за продължаване на преговорите в духа на разбирателство.

Многоцелевият военноморски вертолет


„Пантер” представляват многоцелеви лек военноморски вертолет. Способни са да изпълняват задачи денем и нощем при всякакви метеорологични условия. Могат да изпълняват следните задачи: контрол и наблюдение на морските пространства, търсене и спасяване, медицинска евакуация, доставки и вземане на товари на и от кораб, патрулиране в морето далеч от брега, антитерористични дейности, борба с пиратството, нелегалния трафик и други незаконни действия на море, стоварване на специални сили за превземане на кораб и освобождаване на заложници, наблюдение на околната среда, хуманитарни операции.

Понастоящем България не притежава подобно средство, което да изпълнява всички или поне част от изброените дейности, приложими в случаи на кризи и бедствия. Вертолетите ще изпълняват освен дейности в рамките на Военноморските сили, но и задачи в интерес на други министерства и ведомства.

Вертолетите, в зависимост от снаряжението и товара, имат до три часа полетно време без зареждане. Оборудвани са с най-съвременна навигационна техника, въоръжение и технически средства. Въоръжени са с 20 мм оръдие, могат да носят торпеда, имат електрическа лебедка, система за външно окачване на товари, система за инфрачервено наблюдение и др. Могат да бъдат оборудвани със седалки или с носилки в зависимост от изпълняваните задачи.

Защо „Чайка” да не посрещне празника си поне с един „Пантер”

Дано на празника си – 14 октомври, авиобаза „Чайка” вече да е посрещнала поне един от своите „Пантер”-и. В момента старат атехника е излязла от строя.  Във всички планове за развитието на армията присъства и Морската вертолетна авиобаза там, където й е мястото – в състава на ВМС. Но от април м.г. тя  не разполагаме с изправна авиационна техника. Последното удължаване на летателната годност с две години, постигнато и с активното участие на нейния инженерно-технически персонал, вече е изтекло. Вертолетите имат ресурс като машини, но летателната им годност може да бъде удължена само чрез капитално-възстановителен ремонт и модернизация.

При това положение за поддържане на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав се организират курсове в авиобаза „Крумово”. След успешното им приключване летателна подготовка и дейност се извърша и в авиобаза „Чайка” с вертолет Ми-17. Със състава, определен за новата техника, в езиковия кабинет на Военноморска база Варна се провежда курс за изучаване на наличната документация на вертолет „Пантер”.

Усвояването на новата техника и от пилотите, и от инженерно-техническия състав продължава във Франция в учебния център на „Юрокоптер”. Курсът завършва с придобиването на съответните сертификати. След получаването на машините летателната подготовка съгласно договора ще продължи у нас. В този процес ще участват френски пилот-инструктор и двама гарантийчици – по вертолета и двигателя и по авиониката. В рамките на определения брой часове нашите пилоти ще усвоят всички функции и процедури на машината. В крайна сметка един защитен допуск трябва да се появи в летателната книжка.