68 бригада Специални сили се справи успешно със задачите на границата

18.01.2018 г. 68 бригада Специални сили се справи успешно със задачите на границата

 Otbrana.com

Днес в 68 бригада Специални сили се проведе годишен анализ за изтеклата 2017 г. Той обхвана резултатите от подготовката и проблемните въпроси в различните области, съобщават от формированието. Командирът на бригадата бригаден генерал Явор Матеев посочи, че през 2017г. подготовката на командирите, щабовете и формированията се проведе в съответствие с изготвените годишен и месечни планове за етапите на подготовка.

През цялата година се извършваше гъвкаво препланиране във връзка с поставените реални задачи на бригадата.  Споменати бяха основните подготовки на 68 бригада Специални сили за годината – в това число участието в национални и международни военни учения, общи изводи от дейността и направления за работа през 2018 г.

Подчертана беше съществената задача на бригадата за противодействие на тероризма и значението на досегашното и продължаващото сътрудничество със специализираното формирование за борба с тероризма на МВР в тази връзка, където ролята на Специалните сили предстои да бъде все по-значима.

През цялата година е осигурявано съдействие на органите на МВР като военнослужещите от бригадата не допуснаха нелегалното преминаване на мигранти през държавната ни граница с Гърция и Турция в хода на провеждащата се и в този момент операция в сътрудничество със структурите на МВР. Приносът на бригадата в тази операция е високо оценен от военното и политическото ръководство на държавата.

Бригаден генерал Явор Матеев подчерта, че и за в бъдеще ще продължи да се задълбочава взаимодействието и да се води целенасочена съвместната подготовка и с други армейски структури като морския специализиран разузнавателен отряд (мсро) на ВМС, както и с НВУ „Васил левски”, парашутистите от състава на ВВС и екипажите на транспортни самолети от авиацията.