26 години от гибелта на летеца капитан Дойчин Бояджиев

28.01.2018 г. 26 години от гибелта на летеца капитан Дойчин Бояджиев

 През тази година на основание решение на Общински съвет на СОСЗР-Карлово, дружеството, което носи неговото име, със собствени сили и средства ще постави паметна плоча за Дойчин в Алеята на воинската слава в Карлово

Майор о.з.Стефан Груев, майор о.з.Валентин Панчев*

За дружество „Дойчин Бояджиев” от състава на Общинска организация „Васил Левски” – СОСЗР  Карлово и 2018 г. започна с отдаване на почит към патрона на дружеството – летеца капитан Дойчин Бояджиев. И това е така вече 15 години – от толкова време съществува дружеството на запасното войнство в Карлово. Основано през 2003 г. от десетина запасни офицери и сержанти с пръв председател полковник от запаса Иван Станчев и секретар полковник от запаса Николай Цанков, днес дружеството включва в състава си над 60 члена на СОСЗР. Още при основаването си приема за патрон името на летеца капитан Дойчин Бояджиев – замечтаното и влюбено в небесните висоти гордо чедо на Розовата долина, загинал при учебно-тренировъчен полет на 28 януари 1992 г. в близост до с.Калоянци на брега на язовир Студен кладенец, Кърджали.

Ежегодно се включваме в провежданите от семейството и роднините панахиди на гроба му в Карлово, като всестранно подпомагаме в тази дейност майката на Дойчин – леля Мария Бояджиева, която също е член на дружеството ни. На кръглите годишнини – както бе например миналата година, организираме отдаване на почит към Дойчин с военен ритуал и военната духова музика. Ежегодно, вече повече от десет години, организираме през лятото и двудневни автопоходи до лобното място. Там с удоволствие се срещаме и контактуваме с колегите и приятелите на Дойчин от първите години на основаването и дейността на Българската офицерска легия „Г.С.Раковски” /подполковник от запаса Марин Бакърджиев, майор от запаса Иван Тошев и др./, с хората, изградили със собствени сили и средства и поддържащи и до днес в отлично състояние паметниците за загиналите летци Дойчин Бояджиев и Емил Тодоров /Бай Митко – Мряната, Петър Борисов – Пенгата, Бай Илия Сиджимов  и другите ни местни приятели/, както и с колегите от Областната и Общинска организация на СОСЗР в Кърджали /подполковник от заапаса Бойко Бенеков, полковник от запаса Петър Щерев, майор от запаса Димитър Разкалински и др./

За запазване името и паметта за Дойчин, през годините дружеството стана инициатор на редица дейности. По инициатива на председателя на Общинската организация на СОСЗР–Карлово подполковник от запаса д-р Любомир Киров през 2004 г. Общински съвет Карлово наименува улица в центъра на града на името на Дойчин. През 2009 г. поставихме и тържествено открихме плоча за Дойчин на улицата, носеща неговото име в Карлово. Такава подобна плоча, със съдействието на тогавашния кмет на с.Свежен майор от запаса Валентин Дойчинов поставихме и също открихме с воински ритуал в центъра на родното село на Дойчин през 2013 г. Подменихме лика на Дойчин с лазерно гравирано изображение на гроба му в Карлово. Запомнящо се отбелязвахме кръглите годишнини от гибелта и рождението му – с воински почести и с участието на военната духова музика на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.

През годините, пред паметните плочи за Дойчин цветя в знак на почит и признателност към делото му са поднасяли не само неговите колеги и приятели от времето на основаването на Легията, членовете на дружеството с неговото име, но и кметове на общината и населените места от региона, генерали, министри и други. Сега, през 2018 г., на основание решение на Общински съвет на СОСЗР-Карлово, по инициатива на дружеството, със собствени сили и средства ще поставим и паметна плоча за Дойчин в Алеята на воинската слава в Карлово, която започнахме да изграждаме от миналата година, по време на тържествата за 180-годишнината от рождението на Апостола Васил Левски.

През всичките тези години, неговите приятели и колеги от първите години на основаването и дейността на легията също отдаваха почитта и признанието си към безспорния авторитет в легията – Дойчин. Те бяха в мразовитите януарски дни на лобното място на Дойчин на брега на яз.Студен кладенец, идваха и на гроба му в Карлово. За съжаление, от 5-6 години вече, единствено сегашното ръководство на легията не е с нас – изглежда, че нямат морала и куража да застанат пред снимката на основателя на легията на гроба му в Карлово, защото вероятно ще четат в този поглед укор. Укор, не за това, че не са дошли на гроба му, а за това, че легията в настоящия момент не е това, което Дойчин си е мислил, мечтал и работил за нея и за която днес той не е сред нас….

Вече 26 години Дойчин не е с нас. И вече 26 години отново сме се събрали толкова много хора на гроба му в Карлово – семейството, колеги и приятели, съмишленици и членовете на СОСЗР. Това и подчерта в краткото си слово по време на тазгодишната панихида в Карлово полковник от запаса Димо Димов – един от продължителите на делото на Дойчин като председател на легията малко след смъртта му. И щом сме тук – значи, споменът за Дойчин е жив. Вероятно той ни е нужен на всеки от нас присъстващите, по свой си, специфичен и индивидуален начин. Значи – не е живял напразно.

Светла ти памет, Дойчине!

*Авторите са председател и секретар на дружество „Дойчин Бояджиев”, СОСЗР – Карлово