Морски вестник: Ново признание за ВВМУ

22.06.2011 г. Морски вестник: Ново признание за ВВМУ

Otbrana.com
. Флотската алма матер получава статут на официален представител на регионална група № 2 на морските университети в Европейския съюз

Генералната асамблея на Международната асоциация на морските университети тази година се проведе от 11 до 14 юни в гр. Гдиня, Полша. Работата на световния форум започна с изслушването на доклад за дейността на асоциацията през отчетния период и обсъждане на текущите задачи, свързани с развитието на неправителствената организация. Бе направен преглед на текущите научни и образователни проекти и програми, спонсорирани от Nippon Foundation на японския корабоплавателен бизнес, съобщи след завръщането си от Гдиня проф. д-р капитан І ранг Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. На форума са обявени номинациите на новите членки на Изпълнителния борд на японската фондация, като радостната новина оттам е, че Морското училище във Варна получава статут на официален представител на регионална група № 2 на морските университети в Европейския съюз. В момента те са от 16 европейски държави-членки. Този статут ще е в сила за периода от 2012 до 2013 г.

 Изпълнителният борд на Nippon Foundation даде възможност на новите членки да изберат нов председател на Международната асоциация на морските университети, съобщи още проф. Медникаров. Предложен бе проф. Корнел Панай - ректор на Морския университет в Констанца , Румъния, който бе удостоен с титлата „доктор хонорис кауза” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Проф. Панай ще е председател през следващите две години, успоредно с представителството на Морското училище на регионална група № 2. Това предполага добри перспективи за нашия морски университет и възможности да се реализират още нови проекти в черноморския регион, смята началникът на Морското училище във Варна. През 2013 г. румънският морски университет в гр. Констанца ще бъде домакин на Генералната асамблея на Международната асоциация на морските университети.
В рамките на международния форум в гр. Гдиня се провежда и съпътстваща конференция на тема „Екологични кораби, екологично корабоплаване - чисти морета” с основен акцент върху опазването на околната морска среда. През последния ден от асамблеята е проведена заключителна пленарна сесия, на която е направена презентация на Fisheries Marine Institute of Memorial University of Newfoundland, Канада, където през 2012 г. ще се проведе годишната асамблея на морските висши учебни заведения. Организирани са редица срещи и посещения на учебни кораби, тренажори, демонстрации на учебни и научни звена, зали, аудитории. Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” е имал официална визита при своя колега във Военноморската академия на Гдиня, при която официално е решено да се осигури едномесечна практика на двама български и двама полски курсанти на учебни яхти.

На снимката: капитан първи ранг Боян Медникаров