Освождаването от излишните боеприпаси остава тежък проблем

04.02.2018 г. Освождаването от  излишните боеприпаси остава тежък проблем

 Получените средства минават транзитно през МО и отиват във финансовото за попълване на бюджета. През 2017 г. обаче не е имало нито унищожаване, нито утилизация,каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков в отговор на въпрос на народния представител ген. Кольо Милев (на снимката).

Спирдон Спирдонов

Какво е бъдещето на излишните инженерни боеприпаси, които се съхраняват в складовете на Българската армия, попита народният представител ген. Кольо Милев министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Отделят ли се неоходимите средства в бюджета на МО, допълни той по време на последното заседание на Комисията по отбрана.

Това е тежък въпрос, който стои от години, отговори заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Указанията са, каза той, всичко, което може, да бъде продадено. Въпреки че получените средства само минават през МО и попълват бюджета на финансовото министерство.  Това  един от начините  МО да изпълни плана си за приходи през годината от около 44 млн. лв. Вървят постоянно и тестовете на изпитателния полигон в Змейово, за да може да се удължи ресурсът на определени партиди, за да не се отива на варианта утилизация или унищожаване.

Количачествата обаче, посочи заместник-министърът, нарастват с всяка година. През изтеклата година две фирми са се отказали и не е имало нито утилизация, нито унищожаване. Този тежък проблем редовно се поставял от СКС и бригада „Логистика“.

Що се отнася до касетъчните боеприпаси, сме в комуникация с агенцията на НАТО, която трябва да избере фирмата за унищожаването им, каза още заместник-министърът.  Искането било от наша страна да вземем становището на Руската федерация, което вече пристигнало, за унищожаване на българска територия под надзора на руски специалисти. Ще се търсят обаче и нови възможности това да стане извън границите на България.

По отношение на ракетните горива, каза заместник-министърът, се очаква положително решение на Министерския съвет, за да се пристъпи към комуникация с ОССЕ за унищожаването им, чието съхранение създава сериозни трудности.