Алумни* клуб и във Военната академия

04.02.2018 г. Алумни* клуб и във Военната академия

 Otbrana.com

На 31 януари в зала „Тържествена“ на Академията сe проведе учредителното събрание на клуб на възпитаниците и приятелите на Военна академия „Г. С. Раковски“, съобщават от учебното заведение.
„Учредяването е с цел развитието и насърчаването на ползотворните взаимоотношения между бивши и настоящи възпитаници и приятели на Военна академия „Г. С. Раковски”, както и между тях и ръководството и преподавателския състав, водени от желанието за съхраняване чувството на гордост и съпричастност към духа на Академията, както за поддържане и издигане на нейния престиж.”, каза във встъпителните си думи началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов, който откри събитието.
Ген. Атанас Запрянов, заместник-министърът на отбраната, подчерта в  приветствието си, че учредяването на клуба е високопатриотична инициатива.
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев заяви, че създаването на клуба е една обща кауза, чрез която възпитаниците и приятелите на академията ще споделят своя опит.
По време на учредяването на клуба бе прочетен поздравителен адрес от Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев, който изразява увереност, че Алумни клубът ще постигне поставените си цели и ще бъде активен фактор в сферата на сигурността и отбраната.
Поздравителни адреси бяха получени и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, които също изразяват своята съпричастност и готовност да бъдат в подкрепа на бъдещето сдружение.
Бе приет Устава и избран Управителен и Контролен съвет на клуба. Председател на Управителния съвет е полковник доц. д-р Димитър Ташков – заместник-началник на Военна академия, който благодари за оказаното доверие и увери учредителите, че ще работи активно за постигане целите на сдружението.

*Алумни е абсолвент на висше училище или подобна образователна организация, както и стипендиант на спонсорираща организация. Понятието идва от латински език и означава "възпитаник".