Откриха гвардейски музеен кът, създадоха ученически гвардейски отряд

08.02.2018 г. Откриха гвардейски музеен кът, създадоха ученически гвардейски отряд

 Otbrana.com

По инициатива на д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата” и Ваня Дражева-директор на ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен, в училището беше открит гвардейски музеен кът, съобщава КСВ. Събитието предшества официалното създаване на  втория за страната и първи за община Плевен ученически гвардейски отряд. Инициативата е подчинена на идеята да се поддържа жив стремежът за опазване на историята ни и да бъдат възкресени традициите, да възпита учениците в дух на патриотизъм и любов към Родината.

Официални гости на откриването на гвардейския музеен кът бяха бригаден генерал Илко Йорданов – командир на Национална гвардейска част, полковник Николай Бешев – началник на гарнизон Плевен, кметът на община Плевен Георг Спартански, началникът на РУО Албена Тотева, Калин Сърменов – актьор и директор на Сатиричния театър.

„Всички ние обичаме България, тя наистина е земен рай – с нейните Рилски езера, с нейните житни поля, с прекрасните планини, с Панорамата „Плевенска епопея”, която е единствена за тази част от Европа. Днес е голям празник за вашето училище… Деца, благодаря ви, че споделяте такива инициативи, че от малки обичате града си и България! Не забравяйте, че сме имали и имаме велики герои в нашата история. И където и да бъдете след време се чувствайте горди, че сте българи и го доказвайте с делата си”, се обърна към домакините и гостите на събитието кметът на Плевен.

Бригаден генерал Илко Йорданов връчи на директора на училището плакет и картина, изобразяваща гвардейска униформа, с които ще бъде допълнена сбирката на музея.

В няколко витрини музейната сбирка е събрала материали за историята на училището, представен е и макет на предстоящата реконструкция на училищния двор, а в една от витрините са изложени оригинални гвардейски униформи.

Утре във Военен клуб – Плевен, ще се проведе ритуал по освещаване знамето на Втори ученически гвардейски отряд при спазването на стара царска традиция. Знамето ще бъде осветено от Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий.