Представиха книга за резервните пехотни полкове

08.02.2018 г. Представиха книга за резервните пехотни полкове

 Спирдон Спирдонов

Третата книга от поредицата „Българска пехота“ от Алманах на Сухопътните войски бе представена тази вечер в Информационния център на МО. След два месеца, както обеща генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председател на Асоциацията на Сухопътните войски, чиято инициатива са изданията, се очаква четвъртата книга, която ще ни разкаже историята на 15 дивизии. По-нататък поредицата ще бъде посветена на артилерията, танковите, инженерните, химическите войски, противовъздушната отбрана и др.

На културно-историческата проява бяха дошли 14 действащи и служили генерали от Сухопътни войски, народният представител доц. Милен Михов, съветникът на президента по отбрана и сигурност полковник от запаса Илия Милушев, военнослужещи от КСВ, издатели, военни историци и председатели на военно-патриотични организации. Сред споменатите висши офицери бяха командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, генерал-майор Тодор Дочев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, дирекорът на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Иван Ортомаров, началникът на Щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, генералите от запаса Цветан Тотомиров, Златан  Стойков, Стоян Топалов, Йордан Йорданов, Кирил Цветков, Петко Драгоев, Георги Георгиев, Вълчо Фотев и Валентин Цанков.    

В първите две книги на алманаха, каза заместник-председателят на асоциацията бригаден генерал от запаса Валентин Цанков, представихме генералите от пехотата, първите 12 пехотни полка и полковете, които са сформирани след Сръбско-българската война от 1885 г. Третата книга разказва за пехотните полкове, които са създавани по военновременните щатове на дивизиите или за решаване на конкретни задачи, възникнали в хода на войната. Ползвани са материали и документи от фондовеге на НВИМ, Военна академия „Г.С.Раковски“ и публикации за военно-историческото ни наследство.

Това, подчерта ген. Цветков, са книги за масовия читател. Не бива да се търсят в тях исторически изследвания. В тези три книги, продължи той, събрахме историята на 89 пехотни полка и описахме участието им за национално обединение. В третата книга е намерила място историята на 53 пехотни полка. Описахме, подчерта председателят на асоциацията, победите и пораженията, защото в това няма нищо срамно. Ние, заяви той, трябва да се учим не само от победите, но и от пораженията. Срамно е да си забравиш историята, срамно е да забравиш имената на тези, които които са пренесли държавата ни на плещите на своите нойици, което за съжаление се случва вече у нас, отбеляза генералът.

Книгата е дело на Асоциацията на Сухопътните войски, НВИМ, фондация „Българско военно историческо наследство“ и на издателство „Велес“ ООД. Главен редактор е Георги Рачев. Тя е част от изпълнението на плана на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война, чийто председател е министърът на отбраната Красимир Каракачанов.