Българи, сърби и американци претърсваха сгради, залавяха терористи на "Ново село"

23.06.2011 г. Българи, сърби и американци претърсваха сгради, залавяха терористи на "Ново село"

. След обучението нашите заминават за Кабул, а бракята за Кипър

Красен Бучков       (Otbrana19571@abv.bg

 

На тристранното обучение на полигон „ Ново село” български и сръбски пехотинци и американски  инструктори демонстрираха общи  антибунтовнически действия. Претърсиха сграда и заловиха терористи. Сръбското подразделение на капитан Небойша Воянац направи кордон и осигури външния периметър. Една група от взвода на лейтенант Петко Пенев осигури вътрешния периметър на действия, а воините от  отделението на сержант Атанас Пенчев претърсиха сградите и заловиха терористите. Американските инструктури на  майор Хел Селдън следяха за точното изпълнение на командите и подпомагаха  действията на воините.

Това обучение е важно за българите, които скоро заминават за Афганистан и за сърбите, които се подготвят за развръщане в Кипър.

На полигон  „Ново село” има всички необходими условия за подготовка на войниците за мисии, каза началникът на "Връзки с обществеността" на Черноморските ротационни сили-11 на САЩ подполковник Шон Клемънтс. Той оцени българския ангажимент в осигуряване на общата подготовка, което е плюс  за сигурността в региона. В горещниците на големия полигон българи, сърби и американци се разбирали  успешно на езика на пехотната тактика ,подобрили се съвместимостта и комуникацията.

 Подполковникът информира, че утре обучението завършва с комплексно занятие, на което ще бъдат  тренирани всички елементи усвоявани през двете седмици – конвоиране, патрулиране ,обезвреждане на импровизирани взривни устройства, претърсване на сгради и залавяне на бунтовници.

В съвместното обучение „Черноморски ротационни сили” участваха  по един български и сръбски взвод и над петдесет американски инструктури и логистици.

Малък коментар: Хубаво е, че продължава провеждането на българско-американското обучение на този полигон. Оше по-добре е, че се изпълняват обещанията в тях да бъдат привличани за участие и подразделения от държави по програмата „Партньорство за мир”. Дано догодина да са повече. Може би крачка назад е, че през тази и миналата година това съвместно обучение става все по-малко като формат. Помним, че само през 2009 г. имаше четири ротации и американската страна бе представена от роти на батальона „Страйкър”. Ученията и занятията се доближаваха до тези в Афганистан. Нашите имаха какво да научат от „страйкърите” и какво да видят в модерния команден пункт на батальона. По-мащабни бяха обученията и през 2008 и 2007 г. Не подценявам помощта на морската пехота от резерва на САЩ, но  съвместното обучение на „Ново село" трябва да върви по възходяща линия  - и като мащаб, и като качество. На предстоящата среща на началника на СВ с командващия СВ на САЩ в Европа може да се  вземе решение точно в тази посока.