Специалисти от ВВУБ обезвредиха снаряд от минохвъргачка

19.02.2018 г. Специалисти от ВВУБ  обезвредиха снаряд от минохвъргачка

 Otbrana.com

Военнослужещи от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” обезвредиха в петък снаряд от минохвъргачка, открит при разрушаване на стара къща в с. Тепава, област Ловеч, съобщават от ВВС.

По заповед на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и в изпълнение на „План на Военновъздушните сили за оказване на помощ на населението при бедствия”, специализираното формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси бе веднага активирано.

Под ръководството на капитан Деян Христов специалистите извършиха разузнаване и внимателно анализираха боеприпаса – силно корозирал снаряд от минохвъргачка с дължина 300 мм.

При стриктно спазване на мерките за безопасност снарядът бе транспортиран извън населеното място и бе унищожен чрез взривяване.

ВВУБ е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. При изпълнението на задачата военнослужещите показаха висок професионализъм, бърза реакция и отлична координация при неутрализиране на рискови за населението ситуации.