68 бригада Специални сили почете Васил Левски

19.02.2018 г. 68 бригада Специални сили почете  Васил Левски

 Otbrana.com

С тържествена церемония в щаба на 68 бригада Специални сили в град Пловдив бе отбелязана 145-годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев, съобщават от формированието. Слово по повод 145-та годишнина пред присъстващите военнослужещи и цивилни служители произнесе началникът на щаба на 68 бригада Специални сили полковник Димитър Бучков.  „ Нашият народ нарича Левски - Апостола на свободата, но и Апостола на човечността. Той застана зад националната идея, че свободата зависи от нашите задружни усилия. .....Днес и завинаги Левски ще бъде личен идеал за всеки честен, мислещ и просветен българин. Идеал, в който възпитаваме децата си. Идеал, който е ориентир за  мислите ни, но и мяра за делата ни. И накрая искам да завърша с думите на поета полковник Орлин Орлинов:

Ти ни трябваш и днес, Апостоле,

Да ни кажеш ни трябваш, Апостоле,

Как се люби народ, Апостоле,

Как се служи на род, Апостоле,

Дълбок поклон пред паметта на Апостола!”

На паметника бяха поднесени цветя в знак на признателност към  Васил Левски от командира на бригадата бригаден генерал Явор Матеев.

***

С поклонение, отдаване на почести и с полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив беше отбелязана 145-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. От 10.00 часа в църквата „Св. Св. Петър и Павел” беше отслужена панихида в памет на Васил Левски  и загиналите за Освобождението на България.

Строя на почетния караул от състава на формирование от Пловдивски гарнизон и Представителния духов оркестър на ВВС, беше приет от Началника на гарнизон Пловдив и командир на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.

Слово по повод 145-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски произнесе доц. Владимир Янев – преподавател в Катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

На тържеството присъстваха Кмета на гр. Пловдив господин Иван Тотев, Областният управител господин Здравко Димитров, Председателя на Общинския съвет госпожа Савина Петкова, Началника на гарнизон Пловдив и командир на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, кметове на райони, общински съветници, военно-патриотични съюзи, други представители на местната администрация, много граждани.

На паметника бяха поднесени венци и цветя от името на Кмета на града, Областният управител, Председателя на Общинския съвет, Началника на гарнизон Пловдив, Почетните консули на Русия и Украйна, районните кметове на гр. Пловдив, военно-патриотичните съюзи, обществени и политически организации и от признателни граждани, след което с падане на колене присъстващите на мероприятието  почетоха паметта на Апостола на свободата.