ВВС се поклониха пред паметта и делото на Апостола

19.02.2018 г. ВВС се поклониха пред паметта и делото на Апостола

 Otbrana.com

Днес представителни роти от военните формирования на Военновъздушните сили в цялата страна участваха в честванията на  145–тата годишнина от обесването на Васил Левски. В град Пловдив поклонението беше пред паметника на Апостола на централната алея на Бунарджика, съобщават от ВВС.

На церемонията присъства командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов и военнослужещи от Граф Игнатиево.

„Погубен, той не изгуби себе си! Издигнат на бесилото, той извиси България!“, така с кратки думи илюстрира живота и делото на Апостола доц. Владимир Янев, преподавател от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В своето слово за героичния син на България, той каза още: “Днес се прекланяме пред подвига на този велик в естествеността и храбростта си български син, сякаш за да се пречистим от дребнавото, егоистичното и самодоволното, за да погледнем с други очи на живота си. Защото човек не може да живее сам със себе си, сам за себе си, а има мисия, надхвърляща далеч злободневната му пресметливост. Гражданинът Левски се превръща в държавник! Неговото „бродене“ не е сред Рая, а сред раята! Неговите комитети са организирани като израз на държавническа мисъл и дух!“

Десетки венци и цветя бяха поднесени на паметника на великия Апостол на българската Свобода от представители на местната власт, държавни и обществени институции и организации и признателни граждани.

Почетният караул с командир капитан Иван Младенов беше от състава на авиобаза Граф Игнатиево. Във възпоменателната церемония участваше и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили с диригент майор Михаил Младенов

Присъстваха още кметът на Община Пловдив, председателят на Общинския съвет - Пловдив, областният управител, началникът на гарнизон Пловдив и командири на военни формирования, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, общественият посредник, представители на образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.