Министър Каракачанов да върне началното военно обучение в училищата

26.02.2018 г. Министър Каракачанов да върне началното военно обучение в училищата

 Тринадесет години от младостта си посветих на началното военно обучение в Минен техникум-Мадан. Ние, учителите по военно обучение, не поставяхме оценки, но нашият предмет стана любим за всеки ученик. В нашите часове имаше ред и дисциплина, имаше интерес и успеваемост.

 

Капитан от запаса Никола Чуралски,

бивш учител по начално военно обучение

в Минен техникум - Мадан

Има нещо по-важно от въвеждането на доброволна военна служба. И то е професиалната ориентация още от ученическата скамейка. Кризата в армията ни днес не е само в недостига на кадрови  войници, но и в качествения подбор. Смятам, че ако бяхме нормална  социално справедлива държава едва ли някой от нашите девойки и младежи щеше  да сложи войнишкия мундир. В миналото, колкото и да го черним, задължителната военна служба и отбиването и бе не само знак за зрялост, но и знак за мъжество. На мъж не преминал през казармата не се гледаше с добро око. Този традиционен народен  подход към задължителната военна служба мотивираше нашата младеж за служба в армията. Отличниците по бойната и политическа подготовка бяха личните младежи в селото, града, квартала. Военната служба се приемаше от народа ни като школа за мъжество и родолюбие.

Може и да не съм прав и сигурно съм повече от грешен да мисля, че мотивите  днес за служба в армията ни са икономически. И въпреки това нашите девойки и младежи не са тръгнали с маршова стъпка към нашите казарми, а търсят реализация в по-престижни професии и дейности в страната и чужбина. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов спомена  в Смолян за доброволна военна служба. В Министерството на отбраната са започнали разработки по идеята му. Има много по-добър и по -ефикасен начин за мотивация и гаранции за качествен подбор в армията. Това е завръщането на началното военно обучение като задължителна учебна дисциплина в средните и висши учебни заведения с годишен норматив определен от ресорното министерство.

Тринадесет години от младостта си посветих на началното военно обучение в Минен техникум-Мадан. Ние, учителите по военно обучение, не поставяхме оценки, но нашият предмет стана любим за всеки ученик. В нашите часове имаше ред и дисциплина, имаше интерес и успеваемост. И най-важното нашият учебен  предмет бе изчистен от „комунистическата идеологизация”. Демократите след като не намериха достатъчно аргументи за „комунистическа идеологизация”, за да закрият учебния ни предмет вкараха томахавката - били сме милитаризирали българското училище и ликвидираха  учебната ни дисциплина, която имаше конкретно отношение и принос към отбрана и сигурността на Отечеството ни.

Приемам с удоволствие отговорността да говоря от името на моите колеги учители по начално военно обучение. В рамките на двегодишен цикъл на обучение по начално военно обучение с изнасяне по военно полевите лагери ние вече подготвихме надеждни кадри  за формированията по Гражданска отбрана по  темите като медико-санитарна защита, действия в  условията на ядрен взрив и химическо заразяване, оказване на първа долекарска помощ, действия в условията на стихийни бедствия, аварии и катастрофи и така нататък. С огневата и тактическа подготова ние реално  изпращахме готови кадри за армията.

Военните окръжия и командирите от нашата армия гледаха на нас с уважение и признателност и заради това, че ние реално съкращавахме единичната подготовка за сухопътните подразделения в нашата армия. БЧК също  уважаваше нашия труд. Смолянското военно окръжие ми повярва и ми възложи да готвя  допълнително и наборници –картечари и мерачи на РПГ-7. Справех се успешно. Това проличаваше на  държавните изпитни комисии.

Говоря не от желанието да се правя на интересен, обладан от носталгични изживявания, а ръководен от загрижеността ми към отбраната и сигурността на Отечеството ни. Повод да споделя настоящето е идеята на министър Каракачанов. За да се реализира идеята му е необходим закон за връщане на началното военно обучение в учебните заведения  и пак без оценки но с атестации в края на двегодишното обучение. И точно тук по този атестат да се съди кой е годени и кой не е годен за кадрови военослужащ. Така вече в армията ни няма да попаднат случайни кадрови  или кадрови с връзки или срещу пари за извършена услуга или  по схемата ти на мене, аз на тебе, а подготвени и родолюбиви младежи и девойки.