Бригаден генерал Валери Цолов ще командва празничната заря на 3 март

01.03.2018 г. Бригаден генерал Валери Цолов ще командва празничната заря на 3 март

 Кулминацията на тържествата за отбелязване на 140 години от Освобождението на България ще бъде тържествената проверка (заря) на 3 март в София пред паметника на Цар Освободител. За командващ зарята е определен заместник-командирът на най-големия вид въоръжени сили - Сухопътни войски, бригаден генерал Валери Цолов.

Спирдон Спирдонов

- Г-н бригаден генерал, времето се влоши чувствително. Това проблем ли е за подготовката на тържествената проверка (заря) на 3 март?

-  Изготвен е план за провеждането на тренировките и работим по него. По-важното е, че в тези действително тежки зимни условия участниците  влагат всичко от себе си, за да се представят достойно на ритуала, за което им благодаря.

- Представителни блокове от кои военни формирования имат честта да участват в зарята на националния празник?

- В ритуала на 3 март ще участват представителни блокове от Националната гвардейска част, военните формирования 28860-Г. Малина, 42600-Мусачево, 22320 – Божурище. Също така ще се включат знаменен взвод, венценосци, факлоносци от Националната гвардейска част, Гвардейският представителен духов оркестър и огнева група от в.ф. 22980 – София.

- С какви чувства посрещате празника и приемате тази голяма отговорност да командвате  тържествената проверка (заря)?

- Няма българин, който да не посреща с гордост националния ни празник. 3-ти март е една от най-свидните дати в нашата история, защото даде на българския народ възможност да заеме своето място в Европа и да гради своето достойно бъдеще. Пред олтара на нашата свобода загинаха българи, руси, румънци, финландци, сърби, белоруси и украинци. Затова 3-ти март винаги ще ни напомня за смисъла на нашето присъствие в съвременната история, за историческия ни дълг и за отговорността пред наследниците ни.  Воден от казаното до тук искам да заявя, че за мен е чест да командвам тържествената проверка (заря) по случай Националния празник на Република България.

- С края на Руско-турската война се свързва и създаването на съвременната българска армия. Това, вероятно е допълнителна емоция за всеки военнослужещ?

- Да, бих допълнил и за всеки българин. През цялата война опълченците показват, че българинът е роден за войник, което по безспорен начин се доказва в петте войни, които водим след това до 1945 г. След Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската земска войска. Нейното ядро е българското опълчение и се изгражда като постоян­на армия с обща задължителна военна служба. Този принцип по-късно заляга в Търновската конститу­ция. За кратко време в армията са сформирани че­тири рода войски - пехота, артилерия, кавалерия и сапьори, а през 1879 г. се поставят и основите на военния флот. Действително, както казвате, това е още един мотив в подготовката за отлично предстгавяне на празничната заря.

***

Бригаден генерал Валери Цолов е роден през 1962 година в гр. Ловеч. Завършил е Висшето военно училище „Васил Левски“ през 1984 г. Магистър е по военно дело от Военна Академия „Г.С.Раковски“, където е завършил и генерал-щабен курс. Преминал е през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на бригада. Бил е заместник-началник на щаба на Съвместното командване на силите, началник на щаба на Сухопътните войски, а от 2017 г. е заместник-командир на Сухопътните войски. Бригаден генерал Цолов е носител на множество военни отличия и награди, като най-високите от тях са награден знак за вярна служба I степен и награден знак за отлична служба I степен от министъра на отбраната на Република България. Владее английски език.