Копия на руски Георгиевски знамена получи министърът на отбраната

02.03.2018 г. Копия на руски Георгиевски знамена получи министърът на отбраната

 Otbrana.com

Копия на две руски бойни знамена получи министърът на отбраната Красимир Каракачанов от гостите от Руското историческо общество, които са в България по повод 140 години от края на Руско-турската освободителна война и подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 година,съобщава Пресцентърът на МО. Дарението е предназначено за Националния военноисторически музей.

Копията на двете Георгиевски знамена със съответните сертификати бяха връчени на откриването на конференцията „Поуки от историята. 140 години от Руско-турската война“ във Военната академия „Г. С. Раковски“ днес, 2 март, в навечерието на Националния празник - Освобождението на България. Знамената са на военни части, отличили се в боевете по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. – 2-ри Сапьорен батальон и 2-ри батальон на 35-ти Брянски пехотен на генерал-адютант княз Горчаков полк. Оригиналите им се съхраняват в руски военни музеи, а копията бяха връчени в знак на приятелство и по повод 140-годишнината от края на войната.

„Санстефанският договор е символ на един идеал. Националният идеал, в който българите живеят в собствената си държава. Санстефанският договор дава този национален идеал на цели поколения българи - идеята за целокупно обединение на България“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото си на откриването на конференцията. „Поколения българи жертваха личните си пристрастия и интереси в името на тази национална кауза. Защото една нация няма как да просперира без идеал“, посочи още министърът на отбраната.

Княз Никита Лобанов-Ростовски, потомък на династия Рюрикович с принос в Руско-турската освободителна война, връчи на министъра на отбраната картина с исторически сюжет и му пожела на български език да продължава да изгражда успешно Българската армия. В отговор министър Красимир Каракачанов подчерта, че българският дух и българският народ се е съхранил успешно благодарение и на Българската армия и нейната роля за българската държавност е съществена.

На откриването на конференцията присъстваха още Георги Първанов, президент 2002 – 2012 г., началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, представители на академичните среди на България и Руската федерация, депутати от руската Държавна Дума, дипломати.