Преди 41 годиини армията спасява затрупани от голямо земетресение

05.03.2018 г. Преди 41 годиини армията спасява затрупани от голямо земетресение

 Свищов потъна в мрак, обхванат от масова паника и истерия. Плъзнаха мародери. Тогава на помощ дойдоха военнослужещите от двете инженерни поделения от Свищов и Белене, спомня си полковник от запаса Димитър Бойчев.

Otbrana.com

Днес се навършват 41 години от най-силното и с най-много жертви земетресение в Югоизточна Европа – земетресението във Вранча. Най-сериозно в България пострада Свищов.

Какво си спомня полковник от запаса инж. Димитър Бойчев: „На 4 март 1977 г. в 21,24 ч. в Свищов започна най-убийственото земетресение в историята на България. Разрушенията погребаха близо 250 души. Бедствието от 7,3 степен по скалата на Рихтер траеше по-малко от минута, но картината след него беше апокалиптична. Градът потъна в мрак, обхванат от масова паника и истерия. Плъзнаха мародери. Тогава на помощ дойдоха военнослужещите от двете инженерни поделения от Свищов и Белене. Вдигнати по тревога, с подходящата специална техника и личен състав около полунощ започнахме да вадим първите трупове. Блок 1 на ул. „Георги Матев“ №1 и общежитието на „Свилоза“ се бяха превърнали в огромни ковчези. Свищовският полк пое жилищния блок, беленският - общежитието на „Свилоза“. Осеметажната жилищна сграда по официални данни погреба 76 души, а общежитието - 45. Общежитието беше младежко и затова полупразно във вечерния час.“