Проект представя паметници, свързани с Руско-турската освободителна война

08.03.2018 г. Проект представя паметници, свързани с Руско-турската освободителна война

 Красимира Игнатова

На 6 март 2018 г. в СУ "Фридрих Шилер" гр. Русе беше представен проектът "Паметници, свързани с руско-турската война (1877-1878 г.) в област Русе". Изследването се осъществи в периода септември-декември 2017 г. по инициатива на ученици от училището, членове на клуб "Родолюбие" към РСОСЗР, водени от техния учител по история г-н Чакъров и майор от резерва Алексиев.

Проектът представя информация за паметниците на загиналите във войната български опълченци, родом от русенския край и паметниците на загиналите руски войници и офицери в битките на Източния отряд в Русенска област. На събитието присъстваха зам.областният управител г-н Иванов и Н.пр. руският консул в Русе г-н Громов.
Изследването, през погледа на младите хора, има за цел да идентифицира и картотекира всички паметници, свързани с войната без оглед на днешната конюнктура и оценки, обръщайки внимание преди всичко на отдаването на почит към паметта на загиналите за освобождението на България.
Идеята е изследването да продължи през пролетта, като в последствие да се издаде албум по подобие на издаденият през 2015 г. от РСОСЗР-Русе луксозен албум, отразяващ военните паметници в Русенска област, свързани с участието на Българската армия във войните за национално обединение. В приветствието си към присъстващите Председателят на РСОСЗР майор от резерва Вълков сподели, че предстои обявяването на конкурс за младежи по повод 100-годишнина от края на Първата световна война под наслов "Снимките разказват" и изрази надежда, че учениците от Дойче шуле отново ще бъдат едни от най-активните участници.