11 март е Ден на Ракетни войски и артилерия

10.03.2018 г. 11 март е Ден на Ракетни войски и артилерия

 Преди 60 години лично Тодор Живков поставя задачата при артилерийска стрелба в Шуменското воeнно училище. Тя е изпълнена за по-малко от две минути с 12 гаубици с оценка „отличен”.

Otbrana.com

Денят 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война /1912 -1913 г./. На 11 март 1913 година в 13:00 часа е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта. За първи път празникът се чества през 1993 година по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.

Преди 60 години в Шуменското военно артилерийско училище

На 18 юни 1958 г. пристига в Шумен в артилерийското училище партийно-правителствена делегация, която донася и Указ на Президиума на Народното събрание (№ 28 от 16 юни 1958 г.), в който се казва: „. . . Награждава се НВАУ „Г. Димитров” с орден „9 септември 1944 г. I степен” по случай навършването на десет години от създаването му и заради голямата му роля в обучението и възпитанието на артилерийски кадри в БНА.” Орденът е връчен лично от Тодор Живков, първи секретар на БКП. Освен него официалната делегация включва председателя на Министерския съвет Антон Югов, министъра на народната отбрана армейски генерал Иван Михайлов, началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Иван Бъчваров, заместник-министъра на народната отбрана генерал-лейтенант Д. Диков, генералите Радонов, Стефанов и Попов.

Пред гостите се провежда артилерийска стрелба на стрелковия полигон. Стрелбата се осъществява в рамките на артилерийска група. Командир на групата е майор Несторов. Задачата по унищожаване на целта е поставена лично от Тодор Живков. Тя е изпълнена за по-малко от две минути с 12 гаубици с оценка „отличен”, съобщава летописът на училището.