Бивши ракетчици вдигат паметник

13.03.2018 г. Бивши ракетчици вдигат паметник

 Майор от запаса Стефан Груев, секретар на СОСЗР: Воювахме заедно. Благодаря на всички, с чиято помощ ще изградим паметник на българския ракетчик!

Величка Люртова, RNews.bg

„Воювахме всички заедно. Първо със самите себе си, за да се оттърсим от съмнението, че можем да изградим такъв паметник. Воювахме и с всеки един от докосналите се до славните ракетните войски и артилерия, за да го убедим, че средствата, които всеки един ще отдели ще бъдат от голяма полза“. Това каза днес в Карлово майор от запаса Стефан Груев – секретар на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) по време на първата копка на мемориален знак на българския ракетчик. Той изказа и благодарност на всички спомоществователи, благодарение на чиято помощ е реалност днес този проект.

Инициативата за изграждането на този паметник е на бившите ракетчици от поделенията в Марино поле и членове на общинска организация „Васил Левски“ на СОСРЗ – Карлово.  Монументът ще се намира в градинката на улица „Тодор Каблешков” и ще е висок над 4 метра.

Изграждането на паметника започва с дарения. В кампанията за набиране на средства се включили основно бившите офицери, сержанти и войници, както и спонсори от Карлово и страната. Най-голямото дарение от бившите ракетчици в размер на 1000 лева  е от ген. Ангел Марин, вицепрезидент на Република България в продължение на два мандата. Той е служил  като офицер в Марино поле.

Днес ген. Марин дойде в Карлово за първата копка на паметника. Тук бяха и зам. – областният управител на област Пловдив Димитър Керин, полковник Христо Симеонов – заместник - председател на СОСЗР и вицепрезидент за България на международната конфедерация на офицерите от запаса от НАТО, полковник Станимир Христов – началник на щаба на 61-ва Стрямска Механизирана бригада, подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22 680, подполковник  от запаса Стефан Стефанов – секретар на община Карлово, подполковник  от запаса Веселин Ангелов, последните командири на ракетни поделения – полковник Борис Цветков и полковник Христо Савов, полковник Антон Мерудийски – председател на СОСЗР- Карлово, общинските съветници Пламен Славов и Манол Манолов.

Очаква се проектът да бъде завършен и официално открит до края на 2018 г.