Министърът на отбраната награди офицери артилеристи

13.03.2018 г. Министърът на отбраната награди офицери артилеристи

 Отличията връчи директорът на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов. Сред наградените бе полковник проф. д-р Сашо Евлогиев, декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“.

Спирдон Спирдонов

Денят на Ракетни войски и артилерия на Българската армия– 11 март, бе отбелязан днес в Централния военен клуб. Проявата бе организирана от Клуб ,,Ракетни  войски  и  артилерия - Олимпий  Панов” към столичната организация на СОСЗР с председател генерал-майор от запаса Вълчо Фотев. Началото постави Представителният ансамбъл на Въоръжение сили. Формация „Армейска песен“ изпълни конно-артилерийската песен „Батарейният командир“, която е по стара брезнишка мелодия от 1937 г. с текст написан от поручик Иван Банковски и марша на артилеристите „Изправи се гора от стомана“. Аплодисменти събраха още Бойка Дангова, Орлин Горанов, Райко Крилов и Янко Лоозанов.

Началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ полковник от резерва Манол Тенчев прочете заповеди на миинистъра на отбраната Красимир Каракачанов за награждаване на офицери. Отличията връчи директорът на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов. Той поздрави участниците в събранието от името на вицепремиера и министър на отбраната.

За постигнати високи резултати в изпълнение на служебните задължения, за проявен организационен и научен принос за изграждането и развитието на българската артилерия с предметна награда „Щик-нож Манлихер“ на поставка бе награден полковник проф. д-р Сашо Евлогиев, декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „В.Левски“ в Шумен.

За принос и заслуги в изграждането на артилерията с биинокъл „Б 8 X 30“ бе награден генерал-майор от запаса Иван Динев – бивш началник на Висшето военно артилерийски училище. С предметна награда „Щик-нож АК-47“ бяха удостоени офицерите от запаса полковниците Христо Христов, Димитър Сретенов, Трифон Трифонов и Георги Стоянов.

Поздравление от името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев поднесе неговият съветник по отбрана и сигурност полковник от запаса Илия Милушев. Той предаде поздравите и на секретаря на държавния глава по отбрана и сигурност артилерийския офицер бригаден генерал от резерва Стефан Янев. От името на ръководството на СОСЗР почетни грамоти и поздравителен адрес връчи заместник-председателят на военно-патриотичната организация генерал-майор от запаса Васил Върбанов.

С благодарност за усилията им за изграждане на ракетните войски и артилерията към артилерийсикте офицери от запаса и резерва се обърна началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. Специални грамоти във връзка със 140 години от началото на българската артилерия и 90 години от създаването на  4-ти артлерийски полк връчи неговият командир полковник Лъчезар Мишев. Удостоени бяха генерал-майор от запаса Вълчо Фотев и генерал-лейтенант от запаса Димитър Ж. Тодоров. Поздравления бяха поднесени още от преедседателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите“ младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на сдружение „Артилерия“ в Плевен полковник от запаса Радослав Георгиев и от представител на родолюбиво движение „Иван Вазов“. Ген. Фотев връчи грамота на своя войник младши сержант от запаса Лъчезар Маринов.

***

В България на 11 март се отбелязва ден на ракетните войски и артилерията на българската армия. Определен е за професионален празник на със заповед на министъра на отбраната на 7 май 1992 г. За пръв път той е честван през 1993 г.

Празникът е свързан с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913). На същата дата – 11 март 1913 година, е дадено началото на артилерийската подготовка на атаката на крепостта.

Първият артилерийски полк e формиран в Шумен с указ № 75 от 19 юни 1880 г. на княз Ал. Батенберг. Артилерията има решаващо участие в сраженията и операциите и е донесла победите на Българската армия в Балканската освободителна война и последвалите Първа и Втора световни войни.