Започна подготовката за отбелязването на 9 май – Денят на победата

14.03.2018 г. Започна подготовката за отбелязването на 9 май – Денят на победата

 Otbrana.com

Национален организационен комитет за реализиране на  инициативата „Безсмъртен полк – България”  бе учреден днес в централния офис на Съюза на ветераните от войните. Проявата е в рамките на отбелязването на 9 май – Денят на победата над фашизма.

Участниците решиха да спазят традицията от предишните години. Началото ще бъде от 9 ч. пред Паметника на Незнайния воин с полагане на венци и цветя. Шествието ще продължи по определен маршрут до паметника на Съветската армия, където след официалната церемония ще има концерт. Който желае, ще носи снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Подготвени са и 30 табла с имената на 13 000 жертви.

Срещата се проведе под ръководството на заместник-председателя и главен секретар на Съюза на ветераните от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков. Той съобщи, че вече е изпратено писмо до президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев за участие в програмата. Във връзка с координацията с Министерството на отбраната участва полковник от резерва Манол Тенчев, началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание”.

Сред организаторите са Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Сдружение на сините каски „4 май”, Сдружение „Бойна дружба”, Софийско сдружение „Александър Невски”, Българският антифашистки съюз, НД „Русофили”, Форум „България- Русия”, Сдружение „Руски клуб – София”, Съюз на съотечествениците – руска организация, Руският културно-информационен център и др. В учредителното събиране се включиха Константин Емелин от посолството на Руската федерация в София и представители на БСП и Атака. Предстои да бъдат изпратени покани за участие до изпълнителната власт и парламентарните групи, както и до дипломатическия корпус. 

Заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов и представители на другите организации призоваха да се вземат необходимите мерки, за да не се допусне използването на проявата за партийни цели, което ще опорочи нейната цел да се почете делото и паметта на загиналите в борбата с фашизма.

 ***

Инициативата „Безсмъртен полк” е родена в гр. Томск – Русия, през 2012 г. Днес тя шества по целия свят. Провежда се в редица държави като Русия, България,  Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия и др.