В Асеновград отбелязаха Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия

14.03.2018 г. В Асеновград отбелязаха Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия

 Otbrana.com

Двадесет и един новоназначени войници в Четвърти артилерийски полк в Асеновград положиха военна клетва на тържество по повод Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия, което се проведе вчера март във военното формирование. Военнослужещите отбелязаха 105-ата годишнина от овладяването на Одринската крепост и 90-ата годишнина от създаването на военното формирование от състава на Сухопътните войски. В знак на признателност те поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата война от 1-во и 3-то Планинско отделение на 3-ти Планински артилерийски полк. Командирът на Четвърти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители. На ритуала присъстваха представители на местната общинска власт и на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 Днес тържествата по повод Деня на Ракетните войски и Артилерията продължиха на площад „Академик Николай Хайтов” в гр. Асеновград с изпълнение на военни маршове от Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. 
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов прие строя на полка. В тържествения ритуал участва и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. 

За проявен висок професионализъм и по повод празника със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов бяха отличени военнослужещи от Четвърти артилерийски полк. Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов връчи награден знак „За вярна служба под знамената“ - трета степен на командира на полка полковник Лъчезар Мишев, отличен със заповед на министъра на отбраната. 

„Ценя високо професионализма, усърдието и усилията, които полагате, за да бъдете резултатни – и в учебните зали, и на полигоните“, посочи в обръщението си към военнослужещите и цивилните служители от военното формирование генерал-лейтенант Пламен Атанасов. Личният състав на полка беше поздравен и от бригаден генерал Валери Цолов, който подчерта усилията, труда и високия професионализъм, проявявани от артилеристите в ежедневната дейност и по време на бойните стрелби. Той изказа благодарност и на първостроителите - артилеристите-ветерани, които проправят пътя на следващите поколения. 
Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и свещеници от Пловдивската Света митрополия отслужиха празничен молебен за здраве на личния състав.

* * *
На 11 март 1913г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. Със заповед на министъра на отбраната на Република България от 7 май 1992г., 11 март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на Четвърти артилерийски полк. За първи път празникът се чества през 1993г., а от 2001 г. гарнизон Асеновград и Четвърти артилерийски полк са негови домакини.