Каракачанов: Няма риск, заради санкциите, при сключване на договора с РСК „МиГ”

16.03.2018 г. Каракачанов: Няма риск, заради санкциите, при сключване на договора с РСК „МиГ”

 Спирдон Спирдонов

В санкционния режим изрично е записано, че когато става въпрос за поддръжка на съществуваща техника и за поддържане на способности, са разрешени подобни търговски дейности, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов тази сутрин по БТВ. Той отговори на някои въпроси, които постави преди това в същото студио бившият министър на отбраната Николай Ненчев и които възникнаха тези дни по повод подписването на рамковото споразумение с РСК „МиГ” за ремонт на нашите изтребители.

Има ли други възможности да ремонтираме изтребителите „МиГ-29?

Красимир Каракачанов: „Той (б.р. Николай Ненчев) много добре знае, че след като закупихме шестте двигателя от Полша, самите поляци отказаха да продължат. Защото самите поляци купуват резервните части от Русия. След като те извършиха ремонт, без да имат лиценз за тази дейност, руснаците ги заплашиха, че ще им спрат доставките на резервни части. Затова поляците отказаха да продължат ремонта. Словакия поддържа своите самолети на летището си с руски екип, който стои там на летището. Няма как от Словакия да извършваме поддръжката, тъй като тяхната поддръжка се извършва пак от РСК „МиГ”. Само ще спомена, че други натовски армии – Полша има МиГ-29 цяла ескадрила, Хърватска – също, Румъния – МиГ-21.” Всякакви опити да се използва фирма посредник оскъпява сделката, бе категоричен министър Каракачанов. Според него сумата от 65 милиона, дадена за  двигатели щяла да бъде много по-малка, ако не бяха се използвали посредници и договорът бе сключен директно с РСК „МиГ”.

Ще загубим ли парите за сделката с РСК „МиГ” в резултат на наложените санкции на Русия?

Красимир Каракачанов: „Не може да не познаваш санкционния режим. Санкции има, но за закупуване на нова техника. В санкционния режим изрично е записано, че когато става въпрос за поддръжка на съществуваща техника и за поддържане на способности, са разрешени подобни търговски дейности.”

Ще загубим ли около 40 милиона от сделката заради санкциите?

Красимир Каракачанов: „В същност това е другата неистина. В този рамков договор никъде няма такова нещо. Предстои в момента подписване на рамков договор за следващите четири години за 81 милиона за поддръжка на 15 самолета МиГ-29, т.е. всичките, които имаме. И каква е процедурата. Тиражираха се лъжи как ще караме самолетите в Русия, ще ги връщаме и т.н. Няма такова нещо. Поръчваш частите, които са ти необходими. В момента, когато ги поръчаш и тръгнат плащаш тези части. Поръчваш, примерно за два самолета, струват 2 милиона, плащаш 2 милиона. А не 40 милиона предварително напред. Рамковият договор е за четири години...”

Не ставаме ли зависими от Русия с този договор?

Красимир Каракачанов: „ Ние сме зависими дотолкова, доколкото 80 процента от техниката в България е бивше съветско производство. В не малко натовски държави, бивши страни от Източния блок, има такава техника. Страни, като Полша, която не зная да е проруски настроена. България е петата държава в НАТО, която има такава техника. Не говоря само за авиационна техника. Има едни хора, които са много активни, приказват едни глупости. Вчера се активизираха. Не можах да разбера какво предлагат. Аз очаквам от тях, когато ми казват да свалим руската техника от въоръжение, отговор на два въпроса. Може ли България да извади 10-12 млрд. евро, за да се превъоръжи изцяло с натовска техника. Второ, може би тези хора са уредили да получим тази техника от нашите натовски партньори безплатно. Аз не съм чул нито за едното – за 10-12 млрд. евро, не съм чул и за другото, макар, че преди две седмици имах среща с американския военен министър. Така че не съм чул, че някой ще ни подарява. Истината е, че това са пълни глупости. В НАТО няма статут на страна членка наблюдател. Ако България иска да изпълнява своите задължения, като страна член на НАТО, ако иска да има армия, тя трябва да поддържа съществуващата техника. Никой не си изхвърля, нещо, което може да ползва. Самолетите МиГ-29, например, могат да бъдат ползвани до 2029-2030 г. Защо да ги изхвърляме?”

***

България приключва подготовката на договор с Руската самолетостроителна корпорация (РСК) „МиГ“ за ремонта на изтребителите МиГ-29, заявил пред кореспондента на ТАСС българският вицепрезидент и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Процедурите по обжалване на това споразумение от страна на украинската компания за завършени, но договор в дадения момент с РСК „МиГ“ засега не е подписан. Разчитаме да сключим споразумение възможно най-бързо“, каза Каракачанов. Официалният представител на руската корпорация в България, космонавтът Александър Александров, уточни, че по време на проведените в началото на март преговори между РСК „МиГ“ и българското министерство на отбраната са били съгласувани детайли от рамково споразумение за ремонт на изтребителите. „Рамковото споразумение е съгласувано по всички параметри. По него няма разногласия. Надяваме се, че в близко време документите ще бъдат подписани“, каза Александров. Както в сряда съобщи Ройтерс, позовавайки се на документи от Министерство на отбраната, договор на стойност 81,3 млн. лева предвижда провеждане на ремонтни и модернизационни работи по 12 самолета МиГ-29А и три МиГ-29УБ за ВВС на страната. Това споразумение между РСК „МиГ“ и България беше планирано да бъде подписано още през декември. Само че решението за това беше обжалвано от украинската компания „Укроборонпром“, която подаде жалба в комисията по защита на конкуренцията и поиска провеждане на нова конкурсна процедура. В съответствие с действащото законодателство жалбата стана основание за преустановяване на сделката. В началото на януари Комисията по защита на конкуренцията на България заяви, че тя е отклонила исканията на „Укроборонпром“. След това българските власти приеха решение да продължат обсъждането на договора с руската компания и да не канят други партньори за преговори.