Отбелязаха 67-та годишнина от създаването на 3-та авиационна база в Граф Игнатиево

16.03.2018 г. Отбелязаха 67-та годишнина от създаването на 3-та авиационна база в Граф Игнатиево

 Отбелязаха 67-та годишнина от създаването на 3-та авиационна база в Граф Игнатиево

За да отбележат различно своя празник, военнослужещите и цивилните служители от авиобазата събраха финансови средства, които днес дариха на Звеното по детска клинична хематология и онкология към Клиниката по педиатрия и генетични болести на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Със събраните от тях 12 000 лв. е закупена апаратура, консумативи за нея и педиатрични индивидуални комплекти за лечението на малките пациенти.

Otbrana.com

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков участва днес в отбелязването на 67-та годишнина от създаването на 3-та авиационна база в Граф Игнатиево. „Благодарение на вас, на вашето усърдие и професионализъм,

самолетите са на дежурната стоянка,

вие изпълнявате основните задачи и достойно представяте военната авиация“. С тези думи той се обърна към личния състав и подчерта, че авиобазата е пример за практическо изпълнение на държавната политика за вътрешна и външна сигурност на страната ни. „Това вие го показвате като ежедневно носите 24 - часово дежурство по охрана на въздушното пространство и сте домакини на множество международни тренировки, които за вас са нещо нормално“, посочи още генерал-майор Цанко Стойков.

За да отбележат различно своя празник, военнослужещите и цивилните служители от авиобазата

събраха финансови средства,

които днес дариха на Звеното по детска клинична хематология и онкология към Клиниката по педиатрия и генетични болести на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Със събраните от тях 12 000 лв. е закупена апаратура, консумативи за нея и педиатрични индивидуални комплекти за лечението на малките пациенти. Доктор Ангелина Стоянова-Делева, която прие дарението, благодари на военнослужещите и цивилните служители от  авиобазата с думите: „Ежедневно вие изпълнявате своя воински дълг, но чрез този хуманен жест, днес вие изпълнихте и човешкия дълг да помогнете за спасяването на живота на много деца. Продължавайте така – България няма да загине, докато има такива добри хора“.

По традиция в деня на празника на авиобазата бяха наградени  военнослужещи и цивилни служители за проявен професионализъм и постигнати високи резултати в ежедневната дейност.

В своето обръщение към личния състав на базата, командирът бригаден генерал Иван Лалов припомни: „В своята сто и пет годишна история на военната авиация, поколения български държавници и авиационни командири са отстоявали съществуването на силни Военновъздушни сили – сигурен стожер на родното небе,

непоколебимо са изграждали и отделяли необходимите ресурси за нейното развитие и усъвършенстване.“ Той изтъкна всеотдайността, с която личния състав на авиобазата  работи и изпълнява своята конституционна мисия – охрана на въздушния суверенитет на страната. „Благодаря ви за това, което избирате всеки ден –  да сте част от бойната авиация на България“, каза бригаден генерал Иван Лалов.

Гости на тържеството бяха командири на военни формирования от BBC и видовете въоръжени сили, военнослужещи от резерва и ветерани.

 * * *

На 17 март 1951 година се сформира 19 изтребителен авиационен полк, чийто наследник е Трета авиобаза - Граф Игнатиево. От самото си създаване, до днес военното формирование носи постоянна бойна готовност. На 26 август 1953 г. полкът получава бойното си знаме.