Силите за специални операции честваха 75 години от своето начало

19.03.2018 г. Силите за специални операции честваха 75 години от своето начало

 Спирдон Спирдонов

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи днес на командира на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев почетният знак на българския парламент. Тя участва в  тържественото честване на 75-ата годишнина от сформирането на Парашутната дружина и създаването на българските Сили за специални операции. Цвета Караянчева приветства българските бойци за доблестта и куража, за храбростта и достойнството, с които отстояват честта на пагона и цветовете на трибагреника. Сформирана преди 75 години в състава на въздушните войски, дружината получава своето бойно кръщение по фронтовете на Втората световна война, давайки десетки свидни жертви, отбеляза председателят на парламента. Това обаче не пречупва нейния висок боен дух и жертвоготовност в името на народ и отечество, допълни Цвета Караянчева. Тя посочи още, че и днес, когато светът говори за хибридни войни и нови доктрини за сигурност, българските Специални сили изпълняват с безукорен професионализъм ангажиментите си в контингентите за следвоенно  възстановяване и поддържане на мира  в различни точки на света, противодействат на тероризма и нелегалната миграция, партнират равностойно със структурите на НАТО и бранят авторитета на въоръжените ни сили.

Днес 68-а бригада „Специални сили“ продължава да се доказва, като достоен наследник на богатите традиции на Парашутната дружина, записала славни страници във военната летопис на България, се посочва в

поздравителния адрес на президента

и върховен главнокомандващ въоръжените сили ген. д-р Румен Радев. Използвам възмоността да изразя своето уважение към вас, посочва по-нататък държавният глава, към всички офицери, сержанти и войници и цивилни служители за всеотдайния труд и отговорно отношение за изпълнение на служебните задължения, за демонстрираните високи професионални качества, благодарение на които допринасяте решително за издигане на бойната готовност на формированието.

Като паметен момент от историята, бригаден генерал Матеев определи промените на Закона за отбраната и Въоръжените сили  края на 2016 г., когато за първи път бяха записани Силите за специални операции на Българската армия. Във връзка с това той благодари на народните представители, на министрите на отбраната и началниците на отбраната, които подкрепиха тази промяна.

Днес Силите за специални операции, подчерта командирът, имат

специално място в архитектурата за национална сигурност.

Вече няколко години наши формирования, каза той,  са в непрекъснато бойно дежурство, като част от Командването на силите за специални операции на НАТО и участват в мисиии зад граница. Втора година изпълняват задачи в пограничната ни полоса. Участват във всички международни учения в страната и в чужбина.

Все още, обаче, отбеляза бригаден генерал Матеев, има много неща, които не са изпълнени и се отлагат. Не приемаме, посочи той, че съществуват два съюза на ветераните парашутисти. Като изрази увереност, че ще има в скоро време един съюз, той се обърна към ветераните с благодарност за техните неуморни усилия от създаването на Парашутната дружина до днес.

Командирът на бригадата завърши словото си така: „Преминахме през първия етап от изграждането на съвременните Сили за специални операции. Искрено се надявам и вярвам, че с помощта на политическото и държавно ръководство, ще успеем в ускорени срокове през следващите 1-2 години да извършим втория етап от организационното изграждане на Силите за специални операции. Република България, Министерството на отбраната и Българската армия ще се гордеят с едно силно, мощно и с големи оперативни способности Командване на силите за специлни операции.“

На празника дойдоха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Н.В. Преосвещество митрополит Николай със служители на БПЦ,  началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, председателят на Комисията по отбрана ген. д-р Константин Попов, народни представители, областният управител Здравко Димитров и други представители на местната власт, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, началникът на щаба на СКС флотилен адмирал Димитър Йорданов, началникът на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов, началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, командирът на 3-а изтребителна авиобаза бригаден генерал Иван Лалов, командирите на 61 –а механизирана бригада и 2-а механизирана бригада бригадните генерали Пламен Йорданов и Константин Кузмов,  директорът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, директорът на дирекция „Социална политика“ Иво Антонов и други представители на МО, офицери от щабовете на видовете въоръжени сили и военни формирования, районни кметове и кметова на редица населени места. Военно-патриотичните съюзи бяха представени от председателя на Съюза на българските парашутисти полковник от запаса Сърмо Сърмов, заместник-председателя на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, който връчи на бригаден генерал Матеев поздравителен адрес и паметен знак на съюза, председателя на Сдружението на жените военнослужеещи полковник Невяна Митева, председателите на областния и общинския съвет на СОСЗР бригаден генерал от запаса Янко Янев и полковник от запаса Божидар Манев и председателя на Областната организация на Съюза на ветераните от войните на България майор от запаса Атанас Хаджиев.

Със свои заповеди министърът на отбраната Красимир Каркачанов

награди

офицери, сержанти, войници и ветерани. Сред удостоените бяха майор Димитър Георгиев, капитан Георги Танев, старшина Момчил Костов, редник Георги Какалов, а от ветераните - полковник Васил Атанасов, полковник Цветан Кръстев, полковник Владимир Иванов, полковник Начо Начев, бригаден генерал Пламен Турлаков, полковник Васил Томов, полковник Методи Караманолев и полковник Тома Дамянов. Специалните сили са най-добрите, казвам го не случайно, а за да мотивирам другите бригади да ги настигат и да се ползват със същия авторитет, ласкаво се изказа Каракачанов за 68 бригада "Специални сили", 

Началникът на отбраата генерал-лейтенант Андрей Боцев благодари на военнослужещите, че са избрали да служатт в 68-а бригада „Специални сили“ награди майор Наталия Симеонова, капитан Йордан Стойчев, капитан Богомил Димитров, младши сержант Пламен Рашков, младши сержант Любомир Башев, капитан Георги Танев, старшина Момчил Костов, редник Асен Петракиев и редник Иван Кондакиев.

Сред наградените от командира на бригадата бяха подполковник Георги Млянков, майор Коста Видев, капитан Найден Найденов, старши сержант Иван Станчев, капитан Владимир Шипковенски, редник Николай Гюров, старши сержант Иван Бабунов, редник Иван Андонов, младши сержант Стефан Костов и старши сержант Йордан Ангелов.

Бригаден генерал Матеев връчи плакети за принос към развитието на Силите за специални операции на Цвета Караянчева, Красимир Каракачанов, ген. Константин Попов, генерал-лейтенант Андрей Боцев, митрополит Николай, Здравко Димитров, генерал-майор Цанко Стойков, полковниците от запаса Сърмо Сърмов, Марин Маринов, Евгени Желязков и др. Командирът на бригадата и други военнослужещи бяха наградени от Съюза на българските парашутисти.

Празникът започна в района на бригадата с тържествен строй, приет от председателя на Народното събрание, със заупокойна панихида за загиналите парашутисти и поднасяне на венци и цветя. С прерязване на лента от Цвета Караянчева Красимир Каракачанов, ген. Константин Попов, генерал-лейтенант Андрей Боцев и бригаден генерал Явор Матеев официално беше открит Тактически оперативен център и крило за настаняване. Областният управител на гр. Пловдив господин Здравко Димитров връчи дарение автобус на бригадата.

Тържествената програма завърши с премиера на филм на ВТК за Силите за Специални операции и съвместни музикални изпълнения на Ансамбъла на въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.

***

През пролетта на 1942 г. Министерството на войната обявява, че търси 350 човека за формирането на парашутна дружина, явяват се 5000 кандидати. След няколко отсявания те са подбрани. Изпратени са на обучение в Германия. След завършване на обучението на 18.03.1943г със заповед на Началника на Въздушните войски е сформирана Парашутната дружина. Тя се състои от щабна рота, две леко парашутни, една тежко парашутна и една щурмова роти. Личен състав: офицери 19, подофицери 60 и войници – 348. Въоръжението и снаряжението е изцяло немско. По това време няма друго българско поделение така наситено с автоматично оръжие /89 картечни пистолета и 29 картечници/.

В следвоенния период Парашутната дружина претърпява различни организационни промени, за да се стигне до 1964 г., когато са формирани две парашутно-разузнавателни бази: едната в Пловдив, а другата – в Мусачево (близо до София). През 1975 г. двете бази са обединени и в Пловдив се създава 68-ми парашутно-разузнавателен полк. През 1993 г. полкът е реорганизиран в 68-ма парашутно-разузнавателна бригада. През този период бригадата е подчинена на Разузнавателно управление на ГЩ на БА. През 2001 г. бригадата е преименувана на 68-ма бригада „Специални сили” и е преподчинена от ГЩ на БА на Командването на Силите за Специални операции на Главния щаб на Сухопътните войски. С приетите от Народното събрание на Република България промени, публикувани в Държавен вестник от 09.12.2016 г. в Закона за отбраната и въоръжените сили, бригадата Специални сили бе изведена като самостоятелен основен елемент на Българската армия, непосредствено подчинен на Началника на отбраната.

Тържествената програма завърши с премиера на филм на ВТК за Силите за Специални операции и съвместни музикални изпълнения на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.