„Прибой” се завърна след успешно участие в учението „Аriadne- 2018”

22.03.2018 г.  „Прибой” се завърна след успешно участие в учението „Аriadne- 2018”

 Otbrana.com

Базов миночистач „Прибой” от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби на българските Военноморски сили се завърна вчера, след успешно участие в учението на противоминните сили на ВМС на Република Гърция „Ariadne- 2018”. Учението се проведе в периода от 9 до 16 март в акваторията на залива Патра и източната част на Йонийско море. В него участваха, освен българският базов миночистач, и кораби от състава на противоминните сили на ВМС на Република Гърция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Италианската република, Република Турция и Румъния. 

На 5 март „Прибой” напусна пункта за базиране Бургас и извърши преход до пристанище Патра, Република Гърция. По време на прехода в тежки метеорологични условия (силен вятър и вълнение), корабът премина през проливите Истанбул и Чанаккале, както и покрай нос Матапан (най-южната част от континентална Европа).

По време на задграничното си плаване базов миночистач „Прибой”, под командването на своя командир капитан III ранг Христо Гинев, проплава над 1800 морски мили, прекара над 300 часа на море и успешно изпълни всички поставени задачи. Екипажът на кораба участва в отработването на упражнения по провеждане на кораби през предварително протрален канал, борба с асиметрични заплахи, отразяване на атаките на въздушен противник, разписание по приемане и предаване на леки товари и поща на море, тактическо маневриране и противоминни операции с контактен трал. При изпълнението на противоминните операции с контактен трал беше протралена една котвена мина.