Казанлък чества 105 години от превземането на Одринската крепост

26.03.2018 г. Казанлък чества 105 години от превземането на Одринската крепост

 Otbrana.com

„Триумф на българското бойно майсторство“ нарече победата при обсадата на Одрин в словото си командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов днес по време на тържественото отбелязване на 105 г. от епичното превземане на Одринската крепост. Ритуалът, в който взеха участие военнослужещи от бригадата, се състоя пред Паметника на падналите за свободата на Родината герои в парк „Розариум“ в Казанлък, съобщава КСВ.

Възстановка на предаването на сабята на коменданта на гарнизона на Одринската крепост Шукри паша на победителя генерал Никола Иванов, главнокомандващ на Втора българска армия представиха от Национално дружество „Традиция“.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна молитва за загиналите одринци.

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя в памет на победоносния подвиг на българските воини от 23 пехотен Шипченски полк се поклониха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и депутати в 44-то Народно събрание от Старозагорски избирателен район, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, представители на държавната и местната власт, на културни институти, военно-патриотични организации и родолюбиви граждани.

Ритуали по повод бележитата годишнина се честваха в Сливен, а по-късно днес военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще участват в тържествата в Стара Загора и Хасково.