Вода и ток бавят рязането на лентата на американската база на полигон "Ново село"

28.06.2011 г. Вода и ток бавят рязането на лентата на американската база на полигон "Ново село"

Красен Бучков        (Otbrana19571@abv.bg)

Първият срок за откриване на американската база на полигон „Ново село” е изпуснат. Прокарването на водопровод на десетки километри от балкана е една от причините за забавянето. Районът е безводен, а осигуряването на вода  ще реши проблемите не само с американското градче, но еи на поделението от полигончици. Проблем засега е и ишзгражднето на енергосистемата, коментират военни експерти.

По думите на началника на СВ генерал-майор Василев каза на „Ново село” продължава да кипи строителство и в началото на следващата година обновеният полигон трябва да бъде открит. На това съоръжение ще се обучават както български и американски военнослужещи, така също съюзници от НАТО и воини от страни от „Партньорство за мир”, допълва той на съвместния брифинг с командващия СВ на САЩ в Европа генерал лейтенант марк Хартлинг.

Предстои да завърши изграждането на съвместните съоръжения на „Ново село”. Активната подготовка там ще започне през следващата година и то на ниво рота и повече.Ще се обучават също военни полицаи, инженери, воини от противовъздушната отбрана и  разузнавачи, каза генерал лейтенант хартлинг след подписването на меморандума за съвместна подготовка с нашите СВ.

Инвестицията по цялостното завършване на американската база на българския полигон “Ново село” ще е в размер на 61 млн.$. засега американските задължения към български фирми са в размер на около 4 млн. Лева.

 Очакванията са  основното строителство на базата да бъде финализирано до края на тази година, а самото откриване да е през пролетта на следващата. В него се очаква да участват американски конгресмени и генерали от европейското командване на САЩ в Европа, както и български политици и депутати, научи  otbrana.com.

На полигона ще могат да тренират едновременно 2500 военнослужещи. Около 150 души ще са обслужващият персонал, като повечето ще са български граждани от близките села. Ще продължи традицията да бъдат сключвани договори с български фирми по осигуряването.