Военнослужещите от Сухопътни войски показаха отлични умения за работа с инженерната техника

30.03.2018 г. Военнослужещите от Сухопътни войски показаха отлични умения за работа с инженерната техника

 Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов наградиха военнослужещи, които са участвали в подпомагане на населението по време на тежката зимна обстановка през февруари т.г.

Спирдон Спирдонов

С помощта на роботи и други автоматизирани устройства на инженерния полигон край Белене военнослужещи разузнаха и унищожиха импровизирани взривни устройства и боеприпаси на полето, под мост, в лек автомобил и сграда.

Министърът на отбраната Красимир Кракачанов дойде на финала на двуседмичния сбор за повишаване на подготовката на военнослужещите от Сухопътните войски, специализирани в обезвреждането на невзривени бойни припаси и импровизирани взривни устройства, който се проведе в 55-ти инженерен полк в Белене. В тренировките участваха 53-ма военнослужещи от състава на инженерния полк, 2-ра Тунджанска и 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Голяма част от задачите на полка са свързани с третата мисия  на Българската армия „Принос към националната сигурност в мирно време”, стана ясно от брифинга на заместник-командира подполковник Иван Тишков. Само ротата за разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси от създаването си преди десет години е участвала в пет големи операции за прочистване след взривяване на складове за боеприпаси. В тези операции са открити 386 242 боеприпаси, като 3 320 от тях са били във водни площи. Всеки открит боеприпас, посочи подполковник Тишков, е потенциална заплаха за оператора, т.е. за военния специалист. Малко по-късно командирът на ротата капитан Мартин Станчев показа оборудването, с което неговите подчинени действат в подобни екстремални ситуации.  При тях недостиг на кадри няма, специалността им е престижна, стана ясно от неговите думи.

Пред министъра, командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов и командира на полка полковник Росен Арабаджиев военнослужещите демонстрираха умения по разузнаване, транспортиране и неутрализиране на открит невзривен боеприпас; неутрализиране на импровизирано взривно устройство (ИВУ), поставено на маршрут за движение на войски; разузнаване на подозрителен автомобил и неутрализиране на кола-бомба и разузнаване на сграда и неутрализиране на импровизирани взривни устройства в непосредствена близост до нея. Те показаха и уменията си за работа с новопридобитото оборудване, получено по програмата на САЩ за чуждестранно военно финансиране (FMF).  То е на стойност 2,8 млн. лв. уточни министърът.

В края на сбора министърът и командирът на Сухопътни войски наградиха военнослужещи, които са участвали в подпомагане на населението по време на тежката зимна обстановка през февруари т.г. Ние бяхме там, къдъто другите не могат, не без гордост заяви капитан Йордан Йорданов. Военнослужещите от полка реагираха много бързо и ни спасиха, казаха за „Отбрана“ кметовете на селата Любеново Таня Борисова и на Въбел офицерски кандидат от запаса Дарин Кинов. Министърът подчерта, че и занапред армията ще оказва своевременно помощ на населението.

Една сериозна част от 150-те машини по проекта за модернизация на Сухопътни войски ще бъде за инженерните формирования, каза генерал-майор Попов.

За ново увеличение на военните заплати ще се мисли през следващата година, отговори на въпрос министърът. Първите конкурси за тази година показвали, че в някои формирования има традиционен интерес към военната професия, но в други не е така.Той припомни, че е планирано да се приемат през тази година 1300 военнослужещи, но не скри песимизма си.  Повече от 80 процента от общия неколплект на Българската армия е на Сухопътни войски, каза генерал-майор Попов. На конкурса през февруари са попълнени 78 процента от обявените места. Той се надява през май, когато е следващият конкурс, увеличението на заплатите от началото на годината да окаже необходимия ефект, за да се постигне над 80 процента попълване на обявените места.  

На 6 май – Деня на храбростта и празник ан Българската армия, ще има по-голям военен парад, каза министърът. С каква техника, ще решава Щабът на отбраната. 140-годишнина от създаването на Българската армия ще бъде отбелязана подобаващо.