Подготовката на първата батальонна бойна група продължава в Германия

28.06.2011 г. Подготовката на първата батальонна бойна група продължава в Германия

Красен Бучков      (Otbrana 19571@abv.bg)

800 воини от Карлово  ще са готови за Афганистан и други мисии  към края на 2012 г. 

 До момента 120 военнослужещи от бъдещата първа батальонна бойна група са се подготвили в обединен тренировъчен център в Германия. В края на юли или началото на август още една рота, заедно с щаба на батальона, ще замине за предварителна подготовка,  казва началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев след подписването на меморандума за разбирателство с командващия СВ на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк Хартлинг.
Други 18 души – основно сержанти и войници, ще се обучават в лидерски курсове, през които досега са преминали над 80 военнослужещи. Генерал-майор Василев беше категоричен, че батальонната бойна група ще бъде оборудвана с най-добрата техника и екипировка, която имат Сухопътни войски

Подготовката на батальонната бойна група започна в края на 2010 г.Същинската работа по изграждането на формированието ще стартира в началото на 2012 г.
В края на 2012 г. групата ще включва 800 военнослужещи, ще е оборудвана с най-модерната техника и въоръжение на СВ  и ще има способности за изпълнение на   трите основни мисии на Българската армия. С подготовката на първата батальонна бойна група се трасира пътя за следващите подобни формирования в Сухопътните войски.

 

През последните години сътрудничеството между Сухопътните войски на България и САЩ е придобило по-мащабен, интензивен характер със съвместните подготовки както на полигон „Ново село”, така и в Германия.
Преди дни  приключи тазгодишното съвместно обучение между български, американски и сръбски подразделения  Съвместното обучение със САЩ ще продължи с учението на нашите специални сили „Тракийска есен 2011». Поради  завършване на  изграждането на съвместните съоръжения на „Ново село”, активната подготовка там ще започне през следващата година  на ниво рота.

На големия полигон  ще се обучават също военни полицаи, инженери, воини от противовъздушната отбрана, разузнавачи.Помощта от американнска страна ще  включва още две лаборатории за изучаване на английски език. Те в най-скоро време те ще бъдат оборудвани, а в Германия се подготвят двама инструктори, които по-нататък ще работят за усъвършенствана не подготовката на българсикет воини по английски език.

Командващият СВ на САЩ в Европа генерал-лейтенант Марк  Хартлинг смята, че  България добре се справя с уроците на бойното поле в Афганистан. Към края на 2012 това трябва да докаже и първата батальонна бойна група от Карлово.