Търсим повече доставчици за самолети и бойни машини

10.04.2018 г. Търсим повече доставчици за самолети и бойни машини

 

Otbrana.com

Колкото повече участници, толкова по-добре. Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов обоснова тази сутрин по БНТ по-нататъшните действия във връзка с одобрените от Съвета по отбрана проекти за модернизация. Към досега известните участници за евентуална доставка на самолети – нови от Грипен, употребявани Ф-16 от Португалия и САЩ и Юрофайтер от Италия, той прибавя още възможности. Нови Ф-16 от САЩ, Ф-18 от Боинг, нови Юрофайтер от Германия и модернизирани Ф-16 от Израел.

За бойните машини листата за информация за оферти също е разширена. Искаме, обаче сглобяването и поддръжката да бъдат у нас. За корабите – в ход е корекция на проекта във връзка с необходимите средства за ДДС. На този етап проектите за ВВС и Сухопътни войски са на междуведомствено съгласуване и се очаква до две седмици да бъдат гледани на правителствено заседание. След това по тях трябва да се произнесе Народното събрание.

За 6 май – Ден на храбростта и Празник на Българската армия, министърът предвижда да бъдат произведени в по-горно звание двама генерали, а пет други офицери да получат първо висше военно звание. Днес по този въпрос ще заседава Съветът по отбрана. До края на годината министър Каракачанов очаква нови промени в генералския и адмиралския състав.