Наградиха екипа от ВВМУ, наблюдавал падането на китайския спътник

13.04.2018 г. Наградиха екипа от ВВМУ, наблюдавал падането на китайския спътник

 Отбeлязаха 33 години от откриването на Планетариума в морското училище.

Otbrana.con

С поднасяне на цветя пред паметника на Юрий Гагарин в Алеята на космонавтите в Морската градина вчер бе сложено начало на честването международния ден на авиацията и космонавтиката и 33 години от откриването на Планетариума при ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, съобщават от учебното заведение.

В ранния следобед звездната зала се оказа тясна да побере гости, преподаватели и служители, студенти и курсанти, дошли да уважат с присъствието си първопроходците на космическите изследвания във флотската Алма матер.

Със заповед на началника на училището, флотилен адмирал, проф. д-р на в.н. Боян Медникаров  бяха наградени членовете на екипа, участвали в денонощните наблюдения по движението на падащия към Земята китайски спътник TIANGONG 1.

В приветственото си слово началникът на Административния отдел на училището капитан I ранг Емил Йорданов, изтъкна всеотдайността на младите хора, като основна момент в изучаването на необятното космическо пространство.

Под надслов „Планетариумът на ВВМУ – създаване, настояще и бъдеще“, ръководителя на научното звено доц.д-р Веселка Радева проследи пътя на неговото развитие през всичките 33 години от откриването му.

При особен интерес  от страна на гостите,    членове на  студентското  астрономическо и студентското космическо общество представиха свои космически проекти, които предстои да бъдат защитавани пред Европейската космическа агенция ЕКА и НАСА.