Структурите в МО са прогнозирали ракетните удари през тази нощ

14.04.2018 г. Структурите в МО са прогнозирали ракетните удари през тази нощ

 Не се налага Въоръжените сили на Република България да бъдат привеждани в някаква специална степен на готовност, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов  в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Otbrana.com

-          Разтревожен ли сте тази сутрин, г-н министър? Ние бяхме ли предупредени от нашите съюзници, че тази атака ще се случи тази нощ? Налага ли се и ние да вземем някакви специални мерки – Сирия е твърде близо?

-          Много добре се занимава „Събуди се“ с темата, макар че хората, които наблюдават проблема, отдавна са будни. Истината е, че както самият секретар по отбраната или министърът на отбраната на САЩ ген. Матис каза, това е един еднократен удар, предупредителен, по отношение на правителството в Сирия, за което има предупреждение, че е използвало химически оръжия. Данните показват, че са изстреляни над 120 ракети по няколко, по-скоро три-четири обекта в Сирия. Самото противодействие, което са срещнали – говори се за 11-13 свалени ракети – показва, че в конфликта, или по-точно срещу този обстрел от страна на Великобритания, САЩ и Франция са участвали единствено сирийските противовъздушни сили, а не руските.

-          Между другото, доколкото знам, информацията не е потвърдена – за свалени ракети. Може би вие имате повече информация от мен.

-          Източниците са различни. Сирийските източници говорят за много повече, но горе-долу информацията, към момента това, което може да се говори, процентът на свалените ракети е малък, което показва, че към момента срещу обстрела са се противопоставили само сирийските сили, сирийската противовъздушна отбрана, а не руската, каквито всъщност бяха и уверенията от руска страна, което показва, че много вероятно е да има комуникация между САЩ и Русия. И умерената, бих я нарекъл дори в ситуацията доста спокойна и премерена руска позиция показва, че е имало предварителна информираност между двете големи държави, които си противостоят в този регион. По отношение на това дали…

-          Т.е. че американците са предупредили Русия, че предстои такъв удар тази нощ. А ние бяхме ли предупредени? Това са държави, които са наши съюзници в НАТО – имам предвид САЩ.

-          Мога да ви кажа, че по линия на структурите в Министерството на отбраната, които събират и анализират информацията, информацията много ясно навеждаше, че може би още тази нощ, както и се случи, ще има подобни удари.

-          Сега налага ли се някакви мерки вие, като министър на отбраната, да вземете, г-н Каракачанов – първи въпрос? И втори въпрос – не знам дали имате прогноза за задълбочаване на конфликта, но знаете какви са страховете – от нова бежанска вълна. И ако има такава, тя ще бъде към нас. Готови ли сме да реагираме при такъв сценарий?

-          Първото нещо, което е – при една продължителна атака в Сирия или ако това прерасне в траен конфликт, действително опасността от вълна от нелегална емиграция не само към България, но и към Гърция и Италия, е реална, или от Турция е реална. Но както вече всички чухме, това е еднократна акция, която самият министър на отбраната на САЩ обяви, че е приключила. Към този момент не се очаква и няма прогнози за подобна вълна. Не се налага въоръжените сили на Република България да бъдат привеждани в някаква специална степен на готовност. Те си изпълняват задълженията, но не е необходимо да се привежда друга степен на готовност, тъй като непосредствена заплаха за България не съществува.

-          Г-н Каракачанов, къде сме ние, каква ще бъде българската позиция? Какво ще кажем ние днес на Европа и на света? Подкрепяме ли действията на Америка, Великобритания и Франция или ние пак ще заемем някаква позиция, сходна на тази, която заехме по случая „Скрипал“, когато изразихме солидарност с Великобритания, но до там?

-          От това, което се случва, има един основен извод: че единствената в света международна организация – ООН, която би следвало да контролира подобни процеси, т.е. да спира или да разрешава подобни удари, Съветът за сигурност на практика не функционира. Наблюдаваме го всички, че той от години се превръща все повече в едно поле за остри дебати, но не и за вземане на решенията. Това е големият проблем. Другият голям проблем в района е отношението на арабските държави към държавата Израел. Защото каквото и да говорим за политиката на Европейския съюз, на САЩ и на други, или на Русия, погледнете арабските държави – без значение дали те са шиитски или сунитски, дали са съюзници помежду си или са врагове помежду си, какъвто е случаят примерно със Сирия. Сирия и Иран от една страна са съюзници, но от друга страна им противостоят държави като Саудитска Арабия, които са против тях и са в конфликт с тях. Всички тези обаче /…/

-          Г-н Каракачанов, не разбирам каква е българската позиция. Позиция „Съветът за сигурност на ООН не работи“ няма как да бъде българска позиция. Каква е нашата позиция?

-          Аз говоря за друго. Ако говорим за едно намиране на трайно решение на региона на Близкия изток, би следвало световните фактори, без значение доколко функционира пълноценно Съветът за сигурност или самата организация на ООН, или Европейският съюз, да се търси комплексно решение. Не може да намерим и никой не може да намери решение само на проблема в Сирия или само на проблема в Либия, или само на проблема по отношение Иран – Саудитска Арабия, ако не се разглеждат комплексно нещата. В Близкия има още една държава и един фактор, който се казва държавата Израел. Искам да кажа, че нещата трябва да се гледат комплексно, не трябва да се гледа на парче и великите сили малко от малко трябва да преглътнат своите лични амбиции и апетити в този регион. А по отношение на позицията на България – слушах един от вашите коментатори, който едва ли не ни призоваваше да обявим война. На кого? Вижте, самият Европейски съюз няма единна позиция. От страните-членки на Европейския съюз – Великобритания и Франция. Великобритания, която обяви, че излиза от Европейския съюз и води собствена външна политика. Франция е известна с това, че тя традиционно в исторически план от столетия има своите преки икономически интереси и политически интереси в Сирия. Германия обаче – локомотивът на Европа, най-мощният политически фактор в Европа, директно каза, че няма да участва в една подобна операция. Какво се очаква от нас и кой го очаква ние да се правим на фактора, който едва ли не трябва да призовава или да ръководи, или да води подобна операция. Това са пълни глупости.

-          Разбира се, но ясна и категорична позиция България трябва да има. Благодаря ви, г-н Каракачанов.

-           България трябва да има ясна позиция, че подобни проблеми, каквито са тези в Близкия изток, не могат и няма да бъдат решени със силови средства, ако основните геополитически играчи в света, като Европейския съюз, от една страна, САЩ, от друга страна, Русия и Китай не намерят общия език, защото в следствие на това противоречие между тези четири основни фактора са конфликтите, които наблюдаваме в Близкия изток през последните 12-13 години. Това е изводът. България да призовава за някаква по-агресивна политика в Близкия изток означава да бъде, меко казано, несериозно, при положение, че в следствие на всички тези конфликти в Близкия изток след 2003 г. насам България, наред и с други държави, като Турция, Гърция, Италия, Испания, пък и цяла Европа, са основно потърпевшите от това.