Постигнати са целите на подготовката на артилерийските формирования от Сухопътните войски

19.04.2018 г. Постигнати са целите на подготовката на артилерийските формирования от Сухопътните войски

 В рамките на 51 минути бяха изпълнени 16 задачи от артилерийски дивизион 152 мм оръдие-гаубица Д-20, реактивен дивизион БМ-21 ГРАД, от 4-ти артилерийски полк – Асеновград и два самоходни 122 мм дивизиона 2С-1. В системата на тренировката и изпълнението на огневите задачи беше извършен маньовър от артилерийските формирования на реактивния дивизион на 4-ти артилерийски полк и самоходния артилерийски дивизион от Втора механизирана бригада. Беше извършен и тест на информационната мрежа за управление огъня на артилерията. 

Otbrana.com

Постигнати са целите на подготовката на артилерийските формирования от състава на Сухопътните войски - затвърждаване на способностите по осигуряване на навременна и точна обща и непосредствена огнева поддръжка на маневрените формирования. Това каза командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев днес, 19 април, след приключване на тренировката по стрелба и управление на огъня на земната артилерия, която се проведе на учебен полигон „Корен”. „Показана беше синхронизация на действията на формирования от различни калибри, различна далекобойност и различна скорострелност”, посочи още полковник Мишев.

От 10 април атилерийски формирования от състава на Сухопътните войски проведоха полево лагерно обучение на учебен полигон Корен. В него участваха 580 военнослужещи със 120 броя бойна и специална техника от военните формирования в Асеновград, Ямбол, Казанлък, Пловдив, Свобода и Мусачево. По време на лагерния сбор се проведе и тактическо учение с батальона за ремонт на въоръжение от състава на 110 логистичен полк - Пловдив, на което се изпълниха задачи по техническата поддръжка на въоръжение, тилова техника и специално техническо осигуряване на артилерийските формирования от Сухопътните войски. За първи път в обучение от подобен характер участваха и военнослужещи от разузнавателен батальон и от група за управление на безпилотни летателни апарати. 

По време на обучението се проведоха тактически учения с бойни артилерийски стрелби с реактивния дивизион и оръдейна батарея от 4-ти артилерийски полк и батареите от самоходните артилерийски дивизиони на механизираните бригади в Карлово и Стара Загора. 

Днес, 19 април, в края на полевия лагер се проведе тренировка по управление на огъня от артилерията на Сухопътните войски на тема „Артилерийска поддръжка на Сухопътния компонент при отбрана на широка водна преграда”. В рамките на 51 минути бяха изпълнени 16 задачи от артилерийски дивизион 152 мм оръдие-гаубица Д-20, реактивен дивизион БМ-21 ГРАД, от 4-ти артилерийски полк – Асеновград и два самоходни 122 мм дивизиона 2С-1. В системата на тренировката и изпълнението на огневите задачи беше извършен маньовър от артилерийските формирования на реактивния дивизион на 4-ти артилерийски полк и самоходния артилерийски дивизион от Втора механизирана бригада. Беше извършен и тест на информационната мрежа за управление огъня на артилерията. 

Действията на артилеристите от Сухопътните войски по време на тренировката по стрелба и управление огъня наблюдаваха Анатолий Величков – заместник-министър на отбраната, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на отбраната, генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски и генерал-лейтенант о.з. Стефан Василев, съобщава Пресцентърът на МО.