Инициативите за празника на 42-ри механизиран батальон – Ямбол събраха много приятели

20.04.2018 г. Инициативите за празника на 42-ри механизиран батальон – Ямбол събраха много приятели

 Otbrana.com

42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, отвори врати за приятелите си  вчера във войскови район Кабиле в Ямбол, съобщава КСВ. Инициативата, посветена на 19 април – датата на създаването на батальона, започна с тържествен ритуал, демонстрация на тактически действия, както и демонстрация на специализиран ръкопашен бой, след което продължи с показ на въоръжение и техника и завърши със състезания.

„Годините назад ни вдъхновяват, но също така ни задължават като съвременни „пазители” на Родината да следваме пътя на себеотдаденост, начертан от нашите предшественици.” – изтъкна пред присъстващите командирът на батальона подполковник Ивайло Иванов. Той прие тържествения строй, като изказа  благодарност за проявеното уважение и за подкрепата на всички, за които „42 механизиран батальон – Ямбол е кауза, традиции, настояще и бъдеще”.  Беше прочетен и един от получените поздравителни адреси – от генерал-майор Михаил Попов – командир на Сухопътните войски, в който се посочва, че през годините батальонът е завоювал своето достойно място в редовете на Сухопътните войски.

Сред първите гости в празничния ден беше заместник-областният управител на област Ямбол Христо Колев, ученици от Ямбол, Болярово и с.Дражево, както и децата от детска градина „Невен” в Елхово.  Ръководители и представители на местните държавни и общински институции и служби, офицери, командвали през годините батальона, както и местните родолюбиви организации също уважиха празника.    

По програма, съобразена с две целеви групи ученици и деца от предучилищна възраст се проведоха кратки демонстрации и обучения, с последващи състезания за изпълнение на нормативи по огнева подготовка, „Ядрена, химична и биологична защита” и оказване на първа медицинска помощ на пострадал, а за най-малките – игра, свързана с изучаване националните символи на Република Българи и професията на военнослужещ в Сухопътните войски. Първенците получиха награди и грамоти, които бяха връчени от подполковник Иванов.

Празникът продължи с демонстрация на тактически действия на механизиран взвод и на специализиран ръкопашен бой. Военнослужещите споделиха пред медиите, че всъщност той е започнал още вчера, когато грабнаха първото място по стрелба с пистолет сред отборите от всички военни формирования на Втора механизирана бригада, както и първото място в индивидуалната надпревара при жените, където наѝ-високият резултат е на старши сержант Кристина Димитрова.  

  

***

42-ри механизиран батальон – Ямбол е наследник и продължител на традициите и успехите на 42-ри танков полк, създаден със заповед №0075/19.04.1955г. на тогавашния Началник на Генералния щаб.

Независимо от всички структурни и организационно-щатни промени през годините, батальонът изпълнява своите задачи и заема своето достойно място във Втора механизирана бригада, от състава на която е военното формирование. 

19 април е празникът на батальона, който по воинска традиция се отбелязва от командването и личния състав с различни мероприятия и родолюбиви инициативи, свързани с формирането на патриотизъм и популяризирането на военната професия.