Сертифицираха взвод за ядрена, химическа и биологична защита

27.04.2018 г. Сертифицираха взвод за ядрена, химическа и биологична защита

 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита проведе национално сертификационно учение „Специална защита 18“.  В рамките на учението, под формата на тактико-специално занятие на тема „Действия на многофункционален взвод за ЯХБЗ в отбранителна операция в състава на многонационален батальон за ЯХБЗ“ се извърши сертификация на взвода деклариран към Силите на отговор на НАТО, съобщават от КСВ.

Целта на учението бе да се демонстрират знанията и уменията  на  военнослужещите от взвода при изпълнение на поставените разнообразни задачи по извършване на марш, заемане на район за бойно използване, водене на радиационно и химическо разузнаване и извършване на специална и санитарна обработка на личен състав, техника и въоръжение.

Учението се проведе на два етапа. В първия етап военнослужещите тренираха действия по време на обстрел на военна колона, комбинирано нападение – попадане на импровизирано взривно устройство и обстрел със стрелково оръжие, минохвъргачен обстрел, нападение на диверсионна група с използване на задушливо отровно вещество. Във втория етап се изпълняваха специализирани задачи по ЯХБЗ изпълнени  от модулите на взвода, като радиационно и химическо разузнаване, дезактивация на определен маршрут, извършване на специална и санитарна обработка.

След националната сертификация  на многофункционалния взвод за ЯХБЗ предстои международна сертификация.