Почетоха загинали бъларски военнослужещи в Ирак

29.04.2018 г.  Почетоха загинали бъларски военнослужещи в Ирак

 Otbrana.com

Вчера и днес в Силистра и Русе военнослужещи от 68 бригада Специални сили присъстваха на панихидите на офицерски кандидат Преслав Стоянов и офицерски кандидат Валентин Донев, водени от командира си бригаден генерал Явор Матеев, съобщават от формированието.

В словото си пред скърбящите роднини и близки бригаден генерал Явор Матеев каза: „Днес отдаваме почит на офицерски кандидат Преслав Стоянов и офицерски кандидат Валентин Донев, загинали по време на мисията на Четвъртия пехотен батальон в Ирак.  По традиция на тези дати през всичките 13 години военнослужещите от Силите за Специални операции идват на мястото, където са тленните им останки и съвместно със семейството, роднините, приятелите му, както и военно-патриотичните съюзи със скромен военен ритуал ние отдаваме почит на делото и живота им. Няма как да вървим напред, ако не знаем историята си, не я почитаме и не извличаме поука от нея. Само така можем да бъдем по-уверени в настоящото и да гледаме по-устремено в бъдещето. Техните имена и дела остават изписани със златни букви в книгата на военното формирование като пример за подражание за нас”.

На церемониите в Силистра и Русе на близките бяха връчени възпоменателни адреси от името на министъра на отбраната господин Красимир Каракачанов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и от командира на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев.

Венци и цветя бяха поднесени от името на министъра на отбраната, от началника на отбраната, лично от командира на Силите за Специални операции и от присъстващите военнослужещи, близки, роднини и приятели.